Hlavní obsah

Zahřívali se pájecí lampou a vypálili autobus, uhořelo 52 cestujících

Pájecí benzínová lampa má na svědomí čtvrteční požár autobusu na západě Kazachstánu, při němž zahynulo 52 cestujících. Lidé ji použili k tomu, aby se zahřáli, když mělo vozidlo poruchu, uvedl Jerlan Turgumbajev, náměstek kazašského ministra vnitra. První informace hovořily o tom, že požár vypukl od vadné elektroinstalace.

Foto: Handout, Reuters

Vyhořelý autobus, ve kterém zahynulo 52 lidí.

Článek

„Příčinou požáru podle základní verze vyšetřovatelů bylo nedbalé zacházení s ohněm. Našla se totiž pájecí lampa, která využívá zápalnou směs, konkrétně benzin. Během vyšetřovacích úkonů a výslechů se přišlo na to, že v autobusu byla plastová nádoba s pěti litry benzinu," řekl Turgumbajev.

Foto: Handout, Reuters

Autobus se řejmě vzňal od elektroinstalace.

Z výslechu přeživších pasažérů a řidiče se zjistilo, že autobusu zhasl motor. „Ve vozidle byla zima, a tak se pájecí lampa použila jako ohřívadlo. Fungovala více než dvě hodiny. Celý prostor vozidla naplnily výpary benzinu. Když se náhodou rozlila nádoba s benzinem, vypukl požár, který prakticky hned, během pěti minut, usmrtil všechny, kdo byli v autobusu," dodal.

V autobusu jelo celkem 57 lidí: 52 cestujících z Uzbekistánu zahynulo, dalších pět lidí, včetně tří kazašských řidičů, muselo být hospitalizováno, napsal Interfax. Podle kazašských úřadů v autobuse cestovali občané Uzbekistánu přes Kazachstán za prací do Ruska. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám