Hlavní obsah

Papež František se v Chile sešel s oběťmi sexuálního zneužívání kněžími

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Papež František se během své návštěvy Chile setkal s oběťmi sexuálního zneužívání, kterého se v minulosti dopustili místní kněží. Schůzka se uskutečnila v úterý na vatikánské ambasádě v Santiagu a byla přísně důvěrná, napsala agentura AP.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Papež František

Článek

„Nikdo jiný u setkání nebyl. Byl tam jen papež a oběti," řekl papežův mluvčí Greg Burke. „Setkání probíhalo takto, aby se oběti mohly svěřit papeži Františkovi se svým trápením. On je vyslechl, pomodlil se s nimi a plakal s nimi," dodal mluvčí.

Agentura Reuters připomíná, že je to teprve podruhé, co se papež na zaoceánské návštěvě setkal s oběťmi zneužívání. Naposledy se tomu tak stalo v americké Filadelfii v roce 2015. Papež podle mluvčího rovněž řekl, že soucítí s nevinnými duchovními, kteří jsou v zemi v důsledku zneužívání kolektivně viněni.

Návštěvu svatého otce v Chile ovšem provázejí násilnosti a útoky. V noci na úterý byly vypáleny tři kostely, včetně jednoho v Araukánii na jihu země, kde se má papež František setkat  s místními domorodými Araukánci (Mapuči) a odsloužit tam mši. V Santiagu nedaleko místa, kde sloužil pod širým nebem mši, policie rozháněla protestující s pomocí slzného plynu a vodních děl.

Reklama

Výběr článků

Načítám