Hlavní obsah

Sněmovna reprezentantů schválila Trumpovu reformu daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna reprezentantů Spojených států v úterý schválila daňovou reformu prezidenta Donalda Trumpa, která je považována za největší úpravu daní od dob republikánského prezidenta Ronalda Reagana. Ještě v noci amerického času (ve středu ráno SEČ) chce o návrhu hlasovat Senát.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Viceprezident Mike Pence ve Sněmovně reprezentantů

Článek

Pokud Kongres reformu přijme, očekává se, že ji Trump během středy podepíše.

„Dnes lidem této země vracíme zpět jejich peníze,” prohlásil republikánský předseda sněmovny Paul Ryan. S úpravou daňového systému v této komoře Kongresu souhlasilo 227 zákonodárců, proti jich bylo 203.

Návrh mimo jiné snižuje daně z příjmu právnických osob na 21 procent z nynějších 35 procent, jednotlivci si pak budou moci snížit daňový základ o dvojnásobek současného stavu.

Kritici naopak poukazují na to, že změny pomohou především korporacím a bohatým. Trump nesouhlasné názory odmítá a tvrdí, že z daňových úprav budou těžit všichni, především pak velmi uleví střední třídě.

Po Sněmovně reprezentantů bude o návrhu hlasovat Senát, nestane se tak ale dříve než za několik hodin. Trump už za odsouhlasení reformy pogratuloval republikánům ve Sněmovně reprezentantů na Twitteru. Označil je za skvělé kongresmany, kteří hlasovali pro snížení daní Američanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám