Hlavní obsah

Merkelová navštívila vánoční trhy, kde loni atentátník zabil 12 lidí včetně Češky

Týden před prvním výročím teroristického útoku v Berlíně navštívila v úterý večer kancléřka Angela Merkelová překvapivě vánoční trhy na náměstí Breitscheidplatz. Na místě atentátu, který si vyžádal 12 mrtvých včetně jedné Češky, uctila kancléřka oběti, informovala se o bezpečnostních opatřeních a hovořila s návštěvníky trhů i stánkaři, informovala agentura DPA.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Angela Merkelová navštívila vánoční trhy v Berlíně, kde loni útočil atentátník

Článek

Merkelová se na vánočním trhu v západní části berlínského centra zdržela asi půl hodiny. Mluvila například se Susanne Wollenschlägerovou, u jejíhož stánku loni zemřeli dva lidé. U dalšího stánku si nechala nalít nealkoholický svařený nápoj. Přítomní policisté ji informovali o bezpečnostních opatřeních, která se po loňském atentátu na řadě trhů po celém Německu značně zpřísnila.

Merkelová přímo uctila také oběti loňského atentátu. Na pietní místo položila bílou růži.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Angela Merkelová navštívila vánoční trhy v Berlíně, kde loni útočil atentátník

Kancléřka v posledních dnech čelila kritice postupu německých úřadů po teroristickém útoku z loňského 19. prosince. Pozůstalí obětí atentátu v nedávno zveřejněném otevřeném dopise kancléřce napsali, že „v Německu chybí základní profesionalita v zacházení s terorismem”. Text mimo jiné poukazuje na četné chyby bezpečnostních úřadů v případu atentátníka Anise Amriho.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Angela Merkelová navštívila vánoční trhy v Berlíně, kde loni útočil atentátník

Piety se zúčastní i prezident

Amri téměř přesně před rokem najel ukradeným kamionem na vánoční trhy na náměstí u Pamětního kostela císaře Viléma. Mezi jeho oběťmi byla i Češka Naďa Čižmárová. Amriho na útěku po několika dnech zastřelili policisté na severu Itálie.

Manžel zabité Češky Petr Čižmár se před několika dny v rozhovoru s ČTK připojil ke kritice na adresu kancléřky Merkelové. Očekával bych, že nám bude kondolovat, řekl. Německé úřady podle něj mnohokrát pochybily a němečtí politici odmítli přijmout zodpovědnost. [celá zpráva]

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Vyšetřovatelé zkoumají nákladní vůz, kterým útočník vjel do lidí na berlínském vánočním trhu.

Za týden se uskuteční ústřední pietní akt, který má připomenout oběti atentátu z náměstí Breitscheidplatz. Zúčastní se ho kancléřka Merkelová i prezident Frank-Walter Steinmeier. Odhalen by měl být mimo jiné památník. Podle časopisu Spiegel se příští pondělí Merkelová setká se zástupci pozůstalých po obětech útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám