Hlavní obsah

Jednoduchý nápad šetří drahocenný čas na operačních sálech

Když si australský anesteziolog Rob Hackett před šesti měsíci napsal na lékařskou čepici své jméno a zaměření, setkal se s nepochopením. Nyní ho následují lékaři z nemocnic po celém světě. Na první pohled jednoduchá myšlenka totiž šetří drahocenný čas na operačním sále a může tak výrazně přispět k záchraně pacienta, napsal list Sydney Morning Herald.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hackett prozradil, že lékaři mají při zákrocích zahaleny tváře čepicemi a rouškami a jsou mezi sebou takřka k nerozeznání. Aby předešel trapným situacím a nedorozuměním na operačním sále, napsal si na čepici své jméno a zaměření.

Nápad se však zpočátku s úspěchem nesetkal, dokonce si jej prý někteří kolegové dobírali. „Nemůžeš si zapamatovat své jméno, nebo co?“ ptali se ho.

Na sále jsou často zmatky

To se však časem změnilo. Po šesti měsících si údaje na lékařskou čepici píšou nejenom lékaři v nemocnici v Sydney, ale také lékaři z nemocnic po celém světě.

Zdánlivě jednoduchý nápad tak zcela změnil pohled na bezpečnost ve zdravotnictví. „Když pracujete ve čtyřech nebo pěti nemocnicích a se stovkami různých lidí, řekl bych, že si tak 75 procent jmen nepamatujete. Je to docela nepříjemné,“ prozradil Hackett listu Sydney Morning Herald.

„Minulý pátek jsme měli zástavu srdce a na sále bylo zhruba 20 lidí. Měl jsem problémy i s tím, aby mi někdo podal rukavice. Člověk, na kterého jsem ukazoval, si totiž myslel, že ukazuju na toho za ním,“ svěřil se.

Jmenovky šetří drahocenný čas

Nejdůležitější je podle něj to, že jmenovky na čepicích často pomáhají v kritických situacích. Zkušený anesteziolog prozradil, že lékaři v minulosti ztráceli drahocenný čas tím, že si nemohli vzpomenout na jména svých kolegů. Rovněž uvedl, že se odehrály případy, kdy byli ve zmatku zaměněni zkušení chirurgové za praktikanty, kteří následně prováděli úkony, pro které nebyli způsobilí.

Hackett zmínil, že se jeho nápad ujal po celém světě a lékaři z různých zemí nyní na sociálních sítích sdílejí fotky, na nichž mají čepice se stejnými nápisy. Do hnutí se zapojili odborníci od chirurgů přes zdravotní sestry po porodní asistentky z Austrálie, Velké Británie, USA či Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám