Hlavní obsah

Letadlo s 52 cestujícími nouzově přistálo v Belfastu bez jednoho podvozku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatickou situaci museli v pátek řešit piloti dopravního letadla britské regionální letecké společnosti Flybe. Ihned po vzletu z letiště v hlavním městě Severního Irska Belfastu zaregistrovali poruchu příďového podvozku. Protože se jim nepodařilo problém vyřešit, museli po dvou hodinách kroužení nouzově přistát, napsal Daily Mail. Podle posledních informací byl jeden z cestujících lehce zraněn.

Foto: Profimedia.cz

Bombardier Dash 8 Q400.

Článek

Turbovrtulové úzkotrupé dopravní letadlo Bombardier Dash 8 Q400 s 52 cestujícími a čtyřmi členy posádky na palubě opustilo letiště v Belfastu v 11 hodin a 7 minut dopoledne. Mířilo do skotského města Inverness.

Poruchu příďového podvozku piloti zaregistrovali po několika minutách. Letoun byl proto z plánované trasy odkloněn a byl nucen kroužit asi kilometr nad Irským mořem do chvíle, než se problém vyřeší.

Když se to nepodařilo ani po hodině kroužení, byli piloti nuceni vyhlásit nouzový stav. Aby snížili množství paliva v letadle na minimum a minimalizovali tak rizika při nouzovém přistání, kroužili na stejném místě ještě další hodinu.

Následně letadlo zamířilo zpět k mezinárodnímu letišti v Belfastu, aby se pokusilo o nouzové přistání bez vysunutého podvozku.

Letadlo nakonec přistálo zhruba o půl druhé odpoledne. Podle posledních informací byl jeden z cestujících lehce zraněn.

„Potvrzujeme, že jeden z cestujících byl po nouzovém přistání odvezen do nemocnice s lehkým poraněním ruky. Zatím neexistují žádné zprávy o tom, že by byl někdo další z cestujících či členů posádky zraněn,“ napsala na svém facebookovém profilu letecká společnost Flybe.

Reklama

Výběr článků

Načítám