Hlavní obsah

USA schválily prodej protiraketového systému THAAD Saúdské Arábii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo zahraničí v pátek schválilo prodej protiraketového systému THAAD Saúdské Arábii. Podle agentury Reuters o tom informoval Pentagon s tím, že odhadovaná cena transakce je 15 miliard dolarů (330 miliard korun).

Foto: Handout, Reuters

Systém antiraket THAAD při testu

Článek

Podle amerických médií navazuje krok na květnovou návštěvu prezidenta Donalda Trumpa v blízkovýchodní zemi, která by podle představ Washingtonu měla být zásadním americkým spojencem v oblasti.

List Washington Examiner s odvoláním na nejmenovaného činitele amerického ministerstva zahraničí uvedl, že odhadovanou částku zaplatí Rijád za prodej 44 odpalovacích zařízení a 360 raket. Páteční rozhodnutí by mělo být součástí dohody o rozsáhlém prodeji zbraní v celkové hodnotě 110 miliard dolarů, jejíž uzavření Trump oznámil během květnové cesty.

Saúdská Arábie, kterou Západ kritizuje jako útočiště radikálního islámu, se tehdy stala vůbec první zemí, jíž v roli amerického prezidenta navštívil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám