Hlavní obsah

KLDR přesouvá rakety neznámo kam. Chystá další provokaci, tuší Jihokorejci

Novinky, hro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severokorejský režim přesouvá z vývojového centra poblíž hlavního města Pchongjangu svůj raketový arzenál. Zavdává tak spekulacím o další chystané provokaci. KLDR čelí silné kritice zejména z USA kvůli nedodržování mezinárodních úmluv a vývoji jaderných zbraní.

Foto: Kcna, Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-un během své kontroly na farmě číslo 1116 jednotky 810 Korejské lidové armády ze dne 29. září 2017, kterou uvolnila severokorejská tisková agentura KCNA.

Článek

V sobotu o tom informovala s odvoláním na jihokorejskou televizní stanici KBS agentura Reuters. Původní zpráva citovala anonymní zpravodajský zdroj, podle něhož jihokorejští a američtí agenti zaznamenali přesun raket z vývojového centra Sanum-dong na severu od hlavního města.

Zpráva nespecifikuje, kdy, kde nebo kam totalitní režim arzenál přesouvá. Neuvádí ani konkrétní typ raket, jen vyjmenovává možnosti: buď to jsou střely středního doletu Hwasong-12 či mezikontinentální rakety Hwasong-14. Poznámkou o vývoji balistických střel dlouhého doletu v Sanum-dong se však přiklání spíše ke druhé možnosti.

Foto: David Ryneš, Novinky

Odhadovaný dostřel severokorejských raket

Zdroj agentury Reuters z jihokorejského ministerstva obrany jakékoli nezvyklé pohyby ve zmíněné oblasti potvrdit odmítl. Přesun raket nicméně zavdává spekulacím, že vůdce KLDR Kim Čong-un chystá další provokativní akci.

Jižní Korea se obává, že by KLDR mohla provést „více provokativních akcí” u příležitosti výročí založení komunistické strany, které se datuje k 10. říjnu. Jako další možnost jihokorejský úředník uvedl 18. říjen, kdy uspořádá kongres komunistická strana Číny, tedy země, která je hlavním spojencem severokorejského režimu.

Choromyslný Trump vs. Rakeťák

Napětí na Korejském poloostrově znovu vzrostlo poté, co KLDR na začátku září provedla svůj již šestý test jaderné bomby. Země tehdy oznámila, že úspěšně otestovala vodíkovou pumu pro mezikontinentální balistickou střelu. Uvrhla se tím do ještě vyšší izolace, jelikož mezinárodní společenství v reakci zpřísnilo už tak velmi přísné sankce. [celá zpráva]

Test zavdal také prozatím jen slovní přestřelce mezi americkým prezidentem USA Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Zatímco Trump Kima častuje přezdívkou „rakeťák” a hrozí „úplným zničením KLDR” [celá zpráva], Kim o Trumpovi prohlásil, že je „choromyslný” a pohrozil, že by mohl provést další jadernou zkoušku nad Tichým oceánem [celá zpráva].

KLDR zveřejnila protiamerické propagandistické videoVideo: Novinky/AP

USA rovněž demonstrují poblíž KLDR svou sílu. Vedle společného cvičení s Jižní Korejí nechaly demonstrativně přeletět poblíž hranic s totalitní zemí své bombardéry B-1B doprovázené bojovými letouny F-15. [celá zpráva]

KLDR v reakci posílila obranu své východní hranice a reagovala prohlášením, že příště bombardéry sestřelí, jelikož jí USA de facto vyhlásily válku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám