Hlavní obsah

Na adresu Merkelové i dalších politiků přišly dopisy s výhrůžkami a bílým práškem

• Aktualizováno

Několik špičkových německých politiků obdrželo krátce před nedělními parlamentními volbami výhružné dopisy s podezřelým bílým práškem. Nakonec se ukázal jako neškodný. Informují o tom německá média, podle nichž jedna z obálek přišla i přímo do bydliště kancléřky Angely Merkelové (CDU).

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová (archivní foto)

Článek

Dopis nebyl adresován šéfce německé vlády, ale jejímu manželovi Joachimu Sauerovi. Další podobné dopisy obdržel třeba šéf bavorské vlády Horst Seehofer (CSU) nebo volební lídryně Zelených Katrin Göringová-Eckardtová.

Berlínská policie uvedla, že specialisté zjistili, že prášek není nebezpečný. Následná podrobnější analýza ukázala, že šlo o jedlou sodu.

Jeden z dopisů zveřejnil na Twitteru dlouholetý poslanec Zelených Hans-Christian Ströbele. Na fotografii je vidět arabsky psaný text a žiletka. Ströbele, který podle svých slov dostává řadu výhružných dopisů, vychází z toho, že tento pochází z pravicové scény.

Policisté nyní analyzují také text, který varoval před tím, že prášek uvnitř obálek je životu nebezpečný. Píše se v něm také o jistém „Německém salafistickém společenství”. Arabština v dopisech podle vyšetřovatelů obsahuje chyby. Jestli mají dopisy skutečně islamistické pozadí, není jasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám