Hlavní obsah

Z Barmy do Bangladéše utíkají desetitisíce Rohingů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Barmy do sousedního Bangladéše od začátku nejnovější vlny násilí v srpnu uprchlo téměř 90 tisíc příslušníků muslimské menšiny Rohingů. Příchod migrantů v takto velkých počtech podle humanitárních pracovníků OSN může v Bangladéši negativně ovlivnit dostupnost potravinové a jiné pomoci. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

Foto: Mohammad Ponir Hossain, Reuters

Příslušníci kmene Rohingů v Bangladéši po překročení hranice z Barmy.

Článek

Nejnovější vlna násilí v Barmě začala, když Rohingové 25. srpna zaútočili na několik desítek policejních stanic a vojenských stanovišť. Při následných střetech mezi Rohingy a bezpečnostními složkami přišlo o život nejméně 400 osob.

Barmské úřady viní Rohingy ze žhářství a zabíjení civilistů. Řada organizací na ochranu lidských práv naopak uvádí, že vypalování domů a vraždy civilistů jsou dílem barmských úřadů, které se snaží Rohingy ze země vyhnat.

Události spojené s násilím páchaném na muslimské menšině v převážně buddhistické Barmě podle řady zahraničních pozorovatelů vrhají špatné světlo na barmskou vůdkyni a bývalou disidentku Do Aun Schan Su Ťij, která se podle nich asi 1,1 miliónu Rohingů žijících v Barmě dostatečně nezastala.

Turecko nabízí pomoc

Od loňského října uprchlo z Barmy do Bangladéše téměř 150 tisíc Rohingů, 87 tisíc z nich při nejnovější vlně násilí. Barmská vláda naopak tvrdí, že z Arakanského státu, kde Rohingové žijí, bylo „evakuováno” 11 700 osob patřících k této menšině.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek označil násilí vůči muslimům v Barmě za genocidu a nabídl, že Turecko poskytne Rohingům v Bangladéši pomoc. Zda se jedná o finanční pomoc, nicméně není podle Reuters jisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám