Hlavní obsah

USA v Radě bezpečnosti navrhly nové sankce na omezení exportu z KLDR

– New York

Spojené státy v pátek předložily Radě bezpečnosti návrh na uvalení sankcí na Severní Koreu. Pokud by byly schváleny, přišla by KLDR o zhruba miliardu dolarů (22 miliardy korun) z příjmů z vývozu uhlí, železné rudy, olova a mořských plodů, informovaly agentury AP a AFP s odvoláním na diplomatické zdroje. O nových sankcích by mohla Rada bezpečnosti hlasovat už v sobotu.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un při přehlídce severokorejské armády

Článek

Nová opatření mají Pchjongjang přinutit k jednání poté, co 4. července poprvé úspěšně vyzkoušel mezikontinentální balistickou raketu. Americká armáda následně potvrdila, že Severní Korea skutečně odpálila nový druh rakety, kterým je schopná zasáhnout Aljašku. [celá zpráva]

Severní Korea loni vydělala exportem zboží přibližně tři miliardy dolarů.

Podle diplomata, na něhož se odvolává agentura AP, návrh sankcí rovněž obsahuje zákaz poskytování nových povolení k práci Severokorejcům, což je také jeden ze zdrojů peněz pro režim Kim Čong-una.

Nová rezoluce by dále mimo jiné rozšířila seznam položek takzvaného dvojího použití, které KLDR nesmí dovážet. Jde o zboží, které lze uplatnit jak v komerční sféře, tak pro vojenské účely.

Už sedmá sada sankcí vůči KLDR má rovněž zakázat zakládání jakýchkoli nových společných podniků se severokorejskými firmami. Zakázány by byly rovněž zahraniční investice do již existujících společných podniků.

Reklama

Výběr článků

Načítám