Hlavní obsah

Ankara slibuje omezovat výpady tureckých médií proti Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko považuje bezpečnost Číny za stejně důležitou jako svou vlastní a bude se snažit omezit jakékoliv protičínské výpady tureckých médií. Na schůzce se svým čínským protějšek Wangem I to ve čtvrtek podle agentury Reuters řekl šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu.

Foto: Pool, Reuters

Ministři zahraničí Turecka a Číny Mevlüt Çavuşoglu a Wang I při setkání v Pekingu

Článek

„Nedovolíme v Turecku absolutně žádné aktivity, které by mířily proti Číně. Podnikneme navíc potřebné kroky k tomu, abychom vymýtili zprávy tureckých médií, které jsou zaměřeny proti Číně,“ uvedl Çavuşoglu na společném briefingu v Pekingu.

Čína a Turecko několikrát oznámily, že mají zájem o intenzivnější vzájemnou spolupráci především v oblasti bezpečnosti a boje proti terorismu. Peking se zajímá především o početnou menšinu etnických Ujgurů, která do Turecka odchází kvůli nepokojům v čínské autonomní oblasti Sin-ťiang na severovýchodě země.

Ankaru za nedodržování svobody slova přitom dlouhodobě kritizují nevládní organizace i západní politici. Nezávislá organizace P24 dříve uvedla, že za předchozí rok bylo v Turecku zavřeno na 170 sdělovací prostředků a vydavatelství a zadrženo přes 200 novinářů. Za mřížemi přitom stále zůstává na 150 z nich.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám