Hlavní obsah

Italové nasadí u Libye proti pašerákům migrantů armádu

• Aktualizováno

Italský parlament ve středu schválil vládní návrh na vyslání armádních plavidel do libyjských vod. Italští vojáci mají podpořit libyjskou pobřežní stráž v boji proti převaděčům migrantů. Lidskoprávní organizace Human Rights Watch na to reagovala prohlášením, že není žádoucí, aby byli migranti v Libyi zadržováni.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Migrant, který byl zachráněn ve Středozemním moři nedaleko libyjských vod.

Článek

Italské už ministerstvo obrany informovalo, že loď Comandante Borsini po obdržení souhlasu vplula do libyjských teritoriálních vod a míří k přístavu v hlavním městě Tripolisu.

Vyslání zásobovací lodi a hlídkového plavidla schválili minulý týden zástupci vlády po žádosti Tripolisu. Italská ministryně obrany Roberta Pinottiová v úterý ujistila, že nejde o žádný zásah do svrchovanosti Libye. Italští vojáci podle ní budou moci použít sílu pouze v případě, že budou sami napadeni.

Pinottiová a ministr zahraničí Angelino Alfano dříve uvedli, že italská mise se rodí „v atmosféře naprosté důvěry“ a že „všechny aktivity se budou odvíjet od požadavků místních úřadů“. Jaké tyto požadavky jsou, to má v Tripolisu zjišťovat speciální italský vyslanec.

Návrh na vyslání italské armády k libyjským břehům v poslanecké sněmovně podpořilo 328 poslanců, 113 bylo proti a 22 se zdrželo, informovala agentura Ansa. Senát později hlasoval v poměru 191 pro a 47 proti návrhu.

Většina migrantů připlouvá z Libye

Většina z více než 93 tisíc migrantů, kteří zatím letos připluli k italským břehům, započala svou plavbu přes Středozemní moře v Libyi. Ta se zatím nevzpamatovala z chaosu vyvolaného svržením Muammara Kaddáfího v roce 2011 a pašeráci lidí toho ve velkém využívají.

Foto: Cesare Abbate, ČTK/AP

Zachránění běženci čekají na vylodění v italském přístavu.

V pondělí se italská vláda nedohodla s nevládními organizacemi o přítomnosti policistů na jejich lodích. Většina neziskových organizací, které u libyjských břehů z přeplněných člunů pašeráků loví migranty a dopravují je k italským břehům, úmluvu odmítla podepsat. Údajně kvůli tomu, aby se migranti necítili být kriminalizováni. [celá zpráva].

Letos už ve Středozemním moři utonulo okolo 2400 lidí. Od začátku roku do konce května připlulo k italským břehům na 55 tisíc migrantů. To je o 34 procent víc než za stejnou dobu loňského roku, oznámilo v pondělí italské ministerstvo vnitra.

Nenechávejte je v Libyi

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) vyslání italské armády do libyjských vod kritizovala. Její ředitelka pro Evropu a střední Asii Judith Sunderlandová uvedla, že není žádoucí, aby migranti v Libyi zůstávali.

„Nasazení italského námořnictva může vést ke svévolnému věznění lidí v nelidských podmínkách. Libyjské síly jsou známy tím, že vystavují vězněné lidi nebezpečí mučení, sexuálního násilí a nucené práce,“ prohlásila Sunderlandová podle webu HRW.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám