Hlavní obsah

Trump po deseti dnech odvolal nového šéfa komunikace Scaramucciho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump se rozhodl odvolat šéfa komunikace Bílého domu Anthonyho Scaramucciho, který byl přitom do funkce jmenován teprve před deseti dny. Informoval o tom v pondělí americký deník New York Times, který se odvolává na tři nejmenované dobře informované zdroje. Informaci později potvrdil i Bílý dům.

Foto: ČTK/AP

Šéf komunikace Bílého domu Anthony Scaramucci

Článek

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová připustila, že Trump pokládal za nepřiměřené nedávné slovní výpady Scaramucciho vůči kolegům. "Prezident byl zcela jistě názoru, že Anthonyho výroky jsou nepřiměřené pro člověka v jeho pozici," řekla Sandersová.

Listy New York Times a Politico tvrdí, že Trump bývalého finančníka z Wall Street propustil na nátlak nového personálního šéfa Bílého domu Johna Kellyho, kterého v pondělí prezident oficiálně uvedl do funkce.

Podle vyjádření Bílého domu Scaramucci odejde, aby měl Kelly „čistý štít”. "Pan Scaramucci cítil, že je nejlepší nechat personálnímu šéfovi Johnu Kellymu volný prostor a umožnit mu vybudovat svůj vlastní tým," uvedl Bílý dům v prohlášení.

Kelly ve funkci nahradil Reinceho Priebuse, jehož v posledních dnech ostře kritizoval právě Scaramucci, podle něhož Priebus stojí za úniky informací z prezidentova okolí do médií.

Kromě útoků ze strany Scaramucciho podle médií k Priebusově konci přispěl neúspěch snahy o zrušení reformy zdravotní péče Obamacare.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám