Hlavní obsah

Americký senátor a známý jestřáb John McCain má zhoubný nádor mozku

Washington

Vlivný senátor Spojených států John McCain má mimořádně zhoubný nádor mozku, takzvaný glioblastom. V prohlášení to se souhlasem arizonského senátora ve středu místního času (ve čtvrtek nad ránem) sdělila podle agentury AP klinika Mayo, kde se McCain podrobil odstranění krevní sraženiny nad levým okem.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Republikánský senátor John McCain

Článek

„Senátor a jeho rodina spolu s pečovatelským týmem kliniky Mayo zvažují další léčebné možnosti. Součástí těchto léčebných možností může být kombinace chemoterapie a ozařování,“ uvedla klinika s tím, že válečný veterán a 80letý senátor se z chirurgického zákroku zotavuje neuvěřitelně dobře a že jeho zdravotní stav je jinak výborný.

„Zpráva o otcově nemoci zasáhla každého člena rodiny McCainů,“ sdělila na Twitteru senátorova dcera Meghan. „Moje babička, matka, bratři, sestra a já jsme byli šokováni a nyní trpíme úzkostí z toho, co přijde,“ dodala.

Glioblastom je označován za nejagresivnější typ mozkových nádorů. Wikipedie uvádí, že pacienti s touto diagnózou umírají v průměru do tří měsíců, a pokud jsou optimálně léčeni, pak v průměru do jednoho roka.

Je to hrdina Ameriky, vzkázal Obama 

Brzké uzdravení již McCainovi, který je znám svou tvrdostí, zásadovostí a také ochotou spolupracovat v klíčových záležitostech s demokraty, popřáli nejen jeho kolegové z Kongresu USA, ale i prezident Donald Trump s manželkou Melanií. „Brzy se uzdrav,“ uvedl Trump v prohlášení s tím, že McCain byl vždy bojovník.

Podobně jako Trump se vyjádřil i bývalý demokratický prezident Barack Obama. Ten senátora označil za amerického hrdinu a jednoho z nejstatečnějších bojovníků, jaké kdy poznal. „Rakovina neví, proti komu stojí. Dej jí co proto, Johne," uvedl Obama.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám