Hlavní obsah

Bílý dům označil Si Ťin-pchinga za prezidenta Tchaj-wanu

Bílý dům čelí kritice, že v oficiální tiskové zprávě zaměnil název Číny a Tchaj-wanu. Zpráva byla vydána o víkendu k setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na summitu G20. Země, v jejímž čele Si Ťin-pching stojí, byla označena jako Čínská republika, což je ovšem název používaný pro Tchaj-wan, napsal v pondělí zpravodajský server BBC News. Oficiální název Číny je Čínská lidová republika. Podle Pekingu se Spojené státy za omyl omluvily.

Foto: Saul Loeb, ČTK/AP

Donald Trump a Si Ťin-pching na summitu G20.

Článek

Tchaj-wan se od pevninské Číny oddělil v roce 1949, kdy se po vítězství komunistů v občanské válce v kontinentální Číně stal útočištěm antikomunistických čínských nacionalistů. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud by ostrov vyhlásil samostatnost.

Hlavička zprávy Bílého domu ze soboty uvádí Si Ťin-pchinga chybně jako "prezidenta Čínské republiky". Správně mělo být uvedeno, že je "prezidentem Čínské lidové republiky".

Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang v pondělí prohlásil, že Čína požádala USA o vysvětlení a Washington to označil za technickou chybu. Spojené státy se omluvily a chybu opravily, dodal Keng.

Nejedná se o první omyl

Podle agentury AP je zmíněná chyba zvlášť citlivá kvůli nedávným Trumpovým krokům vůči Tchaj-wanu, které vyvolaly rozhořčení Pekingu. Trump po svém zvolení přijal v prosinci blahopřejný telefonát od tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen a po nástupu do funkce dal najevo, že se necítí vázán politikou jedné Číny.

V únorovém telefonátu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ale Trump Peking ujistil, že bude politiku jedné Číny respektovat. Na konci června Spojené státy oznámily, že plánují prodat Tchaj-wanu zbraně v hodnotě kolem 1,42 miliardy dolarů.

Podle zpravodajského serveru BBC News záměna názvů Číny a Tchaj-wanu nebyla jediná chyba, jíž se Bílý dům v prohlášeních během summitu velkých světových ekonomik G20 v Hamburku o víkendu dopustil. O japonském premiérovi Šinzóovi Abem psal například jako o prezidentovi Japonska.

Na fotografii z jednání Trumpa se singapurským premiérem Leem Hsienem Loongem, která se objevila na Trumpově Instagramu, byl zase premiér Singapuru nesprávně označen jako indonéský prezident Joko Widodo. Chyba byla brzy odhalena uživateli sociálních sítí a opravena.

Reklama

Výběr článků

Načítám