Hlavní obsah

V Calaiské úžině se srazila nákladní loď s tankerem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Calaiské úžině mezi Británií a Francií se v noci na sobotu srazila nákladní loď s plně naloženým tankerem. Nikdo z posádek obou plavidel není zraněn a zřejmě nehrozí ani znečištění moře, nicméně tanker nemůže manévrovat. Informují o tom francouzská a britská média.

Foto: Profimedia.cz

Srážkou poškozený tanker Seafrontier na snímku francouzské pobřežní stráže

Článek

Britské námořní záchranné centrum kolem třetí hodiny ráno informovalo francouzskou stranu o kolizi 183 metrů dlouhého tankeru Seafrontier se 38 tisíc tunami benzínu s 224 metrů dlouhou nákladní lodí Huayan Endeavour, která nepřepravuje žádný náklad. Obě plavidla plují pod vlajkou Hongkongu.

K nehodě podle centra došlo přibližně 33 kilometrů od města Dunkerque v britské zóně. Podle agentury AFP se tak stalo na linii mezi městy Calais na severu Francie a Ramsgate, které leží východně od Doveru na britském pobřeží.

Tanker s dírou v trupu

Seafrontier, na jehož palubě je 27 členů posádky, nelze po srážce ovládat. Tanker má v trupu díru nad čarou ponoru. Na druhé straně 22členná posádka lodě Huayan Endeavour sdělila, že jejich plavidlo může dál bez problémů plout.

„Ačkoli byla obě plavidla poškozená, nevnikla do nich voda a nedošlo k žádnému znečištění,” uvedl mluvčí pobřežní stráže.

Podle BBC Huayang Endeavour s čínskou posádkou mířila do nigerijského Lagosu,  tanker Seafrontier s indickou posádkou putoval do Puerto Barrios v Guatemale.

Calaiská úžina je podle AFP nejrušnější námořní cestou na světě. Každý den ji využije více než 400 obchodních plavidel, což je čtvrtina světové námořní dopravy. Kromě toho se tam vyskytují i rybářské a rekreační lodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám