Hlavní obsah

Bushův plán daňových škrtů uvázl v Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Navrhované daňové škrty ve výši 726 mil. dolarů, jež jsou klíčovým krokem plánu George Bushe na oživení ekonomiky USA, uvázly v americkém Senátu. Umírnění republikáni a demokraté v rozpravě o rozpočtu na fiskální rok 2004 blokují velkorysé daňové škrty z obavy z jejich důsledků, neboť zatím nejsou známy náklady na válku a poté obnovu Iráku.

Článek

Roztržka, kterou způsobil v republikánském táboře plán Bílého domu, zašla tak daleko, že se republikánští senátoři sešli za zavřenými dveřmi mimo dosah sdělovacích prostředků, aby dospěli k jednotnému stanovisku.

Senátor McCain: výdaje může způsobit i KLDR a Írán

Republikánský senátor John McCain za sebe řekl, že dává přednost odkladu hlasování, dokud se nevyjasní, kolik bude stát válka. Upozornil také na to, že existují další krizové situace kolem Severní Koreje a Íránu. Podle odborníků může stát válka proti Iráku sto až dvě stě miliard dolarů podle toho, jak dlouho budou muset americké jednotky v Iráku setrvat.

Bush je už nyní v deficitu 195 miliard dolarů

McCain uvedl, že za prvních pět měsíců tohoto fiskálního roku, který začal loni v říjnu, činí schodek amerického státního rozpočtu 195 miliard dolarů. Rozpočtová komise amerického Kongresu odhadla, že deficit může stoupnout na konci roku na 246 miliard dolarů.

Základem Bushova plánu je zrušení daně z kapitálových výnosů, tedy dividend. Bush uvedl, že dividendy jsou už jednou zdaněny v podnikovém odvodu ze zisku a další zatížení znamená dvojí zdanění.

Demokraté: Bushův plán zvýhodňuje bohaté

V roce 2001 Bush dosáhl v Kongresu schválení daňových škrtů v rozsahu 1,35 biliónu dolarů v následujících deseti letech. Ale o dva roky později se ukazuje, jak tvrdí odborníci, že opatření nepřineslo kýžené oživení a ekonomika stále přešlapuje na místě.

Demokraté tvrdí, že Bushův plán je nezodpovědný a zvýhodňuje bohaté, kterým zůstane po snížení daní mnohem více než průměrným rodinám. Poukazují také na to, že Bushův plán prohloubí rozpočtový schodek, zatímco za úřadování demokratického prezidenta Billa Clintona se rozpočet poprvé po dlouhé době dostal do kladných čísel.

Reklama

Výběr článků

Načítám