Hlavní obsah

Skuteční Bondové chrání britské přístavy před útokem Islámského státu

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomocí bomb umístěných na tankery mířící do Británie chce prý Islámský stát (IS) útočit na anglické přístavy. Oznámily to v úterý britské bulvární deníky The Sun a The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britská špionáž údajně obdržela zprávy, že teroristická skupina si chce vzít na mušku obří lodě dopravující výbušné palivo z Blízkého východu. Zamýšlí prý použít miny, které se pomocí magnetů zachytí na trupu lodi. Výbuch takové miny a následná exploze lodi by prý mohly zničit celý přístav.

„Je docela dobře možné, že velký incident by mohl vést k nedostatku paliva, a to by byla hospodářská katastrofa,“ řekl listu The Sun nejmenovaný vysoce postavený zdroj námořnictva a dodal: „Hrozba proti tankerům s palivem se objevila před několika lety a od té doby stále provádíme výcvik, abychom jí čelili.“

Hrozbě mají čelit potápěči z královského námořnictva a ze speciálních sil námořnictva (SBS). Ti už údajně po dva roky kontrolují trupy tankerů vplouvajících do britských přístavů. Jsou cvičeni k likvidaci výbušných zařízení pod vodou a v temnu. Podél trupů lodí dlouhých stovky metrů se pohybují pomocí podmořských „skútrů“ ve stylu filmového agenta 007 Jamese Bonda.

Reklama

Výběr článků

Načítám