Hlavní obsah

Skuteční Bondové chrání britské přístavy před útokem Islámského státu

Právo, mcm

Pomocí bomb umístěných na tankery mířící do Británie chce prý Islámský stát (IS) útočit na anglické přístavy. Oznámily to v úterý britské bulvární deníky The Sun a The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britská špionáž údajně obdržela zprávy, že teroristická skupina si chce vzít na mušku obří lodě dopravující výbušné palivo z Blízkého východu. Zamýšlí prý použít miny, které se pomocí magnetů zachytí na trupu lodi. Výbuch takové miny a následná exploze lodi by prý mohly zničit celý přístav.

„Je docela dobře možné, že velký incident by mohl vést k nedostatku paliva, a to by byla hospodářská katastrofa,“ řekl listu The Sun nejmenovaný vysoce postavený zdroj námořnictva a dodal: „Hrozba proti tankerům s palivem se objevila před několika lety a od té doby stále provádíme výcvik, abychom jí čelili.“

Hrozbě mají čelit potápěči z královského námořnictva a ze speciálních sil námořnictva (SBS). Ti už údajně po dva roky kontrolují trupy tankerů vplouvajících do britských přístavů. Jsou cvičeni k likvidaci výbušných zařízení pod vodou a v temnu. Podél trupů lodí dlouhých stovky metrů se pohybují pomocí podmořských „skútrů“ ve stylu filmového agenta 007 Jamese Bonda.

Reklama

Výběr článků

Načítám