Hlavní obsah

V Británii vyhlásili nejvyšší stupeň ohrožení terorismem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velká Británie zvýšila stupeň ohrožení terorismem na kritický, tedy nejvyšší. Uvedla to britská premiérka Theresa Mayová, podle níž po pondělním atentátu v Manchesteru panují obavy z dalšího útoku. Policii bude v zajišťování bezpečnosti pomáhat podle potřeby armáda.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Britští policisté v Manchesteru

Článek

Důvodem ke zvýšení stupně hrozby jsou obavy, že sebevražedný útočník, který v pondělí zaútočil na koncertě Ariany Grande v manchesterské multifunkční aréně, měl komplice, kteří mohou připravovat další útoky.

Mayová uvedla, že centrum JTAC, které je odpovědné za stanovení stupně teroristické hrozby, vyhodnocuje stávající situaci tak, že útok „není jen velmi pravděpodobný, ale že další útok může hrozit bezprostředně.“ 

Premiérka o zvýšení hrozby informovala po úterním dalším zasedání vládního výboru COBRA, který se zabývá mimořádnými situacemi. Britské ministerstvo obrany podle Mayové schválilo žádost policie o vojenskou pomoc.

Podle Mayové bude armáda pomáhat zajišťovat bezpečnost na velkých akcích, jako jsou fotbalová utkání či hudební koncerty. Vojáci budou působit pod velením policie v rámci operace Tempora.

Británie zažívá nejvyšší stupeň pohotovosti již potřetí za 11 let, kdy škála teroristického ohrožení existuje. Poprvé to bylo v roce 2006, kdy byl zmařen útok v letadle pomocí tekutých chemikálií. Podruhé to bylo v roce 2007, kdy přišel pokus o atentát v londýnském nočním klubu a kdy došlo k útoku na letišti v Glasgow.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ranní záběry z místa činu v ManchesteruVideo: Reuters

Pondělní útok atentátníka si vyžádal životy 22 lidí, desítky lidí utrpěly zranění.

Policie uvedla, že pachatelem je 22letý Salman Abedi. Podle médií se jedná o syna libyjských uprchlíků, ale narozeného již ve Velké Británii. Abediho obětmi byli většinou teenageři. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám