Hlavní obsah

Volby v Severním Porýní-Vestfálsku vyhrála zřejmě CDU kancléřky Merkelové

• Aktualizováno

Podle prvních prognóz televize ARD zvítězila v zemských volbách v Severním Porýní-Vestfálsku CDU německé kancléřky Angely Merkelové. Sociální demokraté (SPD) utrpěli porážku. Dosavadní vláda SPD a Zelených končí, napsal server týdeníku Focus.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Křesťanskodemokratické unii (CDU) první odhad výsledků přisoudil 33 procent, zatímco sociální demokracii (SPD), která byla dlouho favoritem voleb, 31,5 procenta. V porovnání s výsledkem voleb před pěti lety SPD více než sedm procentních bodů ztratila. Jde o její vůbec nejhorší poválečný výsledek v této spolkové zemi, která je jinak její tradiční baštou.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Martin Schulz, předseda německých sociálních demokratů

Podle prognózy posílila FDP, měla by se dostat do zemského parlamentu v Düsseldorfu s 12,7 procenta. Výrazný úspěch zaznamenala protiimigrační pravicová Alternativa pro Německo (AfD), která se poprvé dostala do zemského parlamentu této spolkové země, měla by získat 7,3 procenta. Zelení podle prognózy získali 6,3 procenta a do zemského parlamentu se dostane také.

Před branami zemského parlamentu zůstane zřejmě Levice s 4,9 procenta, ze sněmu vypadnou Piráti s 0,9 procenta.

Volby v této nejlidnatější spolkové zemi, která má téměř 18 miliónů obyvatel, byly ostře sledované. Je to poslední klíčový test před parlamentními volbami v září.

Výsledek je pro sociální demokraty debaklem. Letošní zemské volby prohrávají s CDU už 0:3, což nepřidává jejich vyhlídkám na úspěch v podzimních parlamentních volbách. V celoněmeckých průzkumech za konzervativní unií CDU/CSU zaostávají o deset procentních bodů.

V Severním Porýní-Vestfálsku může nyní vzniknout buď velká koalice CDU a SPD, nebo koalice CDU, FDP a Zelených. Třetí možností je koalice CDU a FDP, ta by ale měla většinu jediného hlasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám