Hlavní obsah

Francouzská vláda podala po prezidentských volbách demisi

Paříž

Francouzská vláda premiéra Bernarda Cazeneuvea ve středu formálně podala demisi do rukou dosluhujícího prezidenta Françoise Hollandea. Ten ji pověřil, aby pokračovala v práci, než bude sestaven nový kabinet čerstvě zvolenou hlavou státu Emmanuelem Macronem. Informoval o tom Elysejský palác.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Francouzský premiér Bernard Cazeneuve

Článek

Hollande dopoledne naposledy předsedal pravidelnému středečnímu zasedání vlády. Demisi dostal dopisem poté, co ústavní rada, která má v zemi funkci ústavního soudu, potvrdila odpoledne nedělní zvolení Macrona prezidentem.

Očekává se, že Macron oznámí jména členů nového kabinetu, včetně premiéra, v pondělí, tedy den poté, co v Elysejském paláci převezme úřad od dosluhujícího Hollandea.

Podle francouzských médií má nová vláda dovést zemi do červnových parlamentních voleb. Nemá jít o prozatímní kabinet, ale o tým, který se má opřít i o důvěru nového parlamentu.

Zatím ale není jisté, že by Macronovo nové hnutí Vpřed!, které se přejmenovává na Francie v pohybu, mělo získat ve volbách většinu. Dá se očekávat, že se bude muset v parlamentu opřít o další formace.

Reklama

Výběr článků

Načítám