Hlavní obsah

Francouzská vláda podala po prezidentských volbách demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská vláda premiéra Bernarda Cazeneuvea ve středu formálně podala demisi do rukou dosluhujícího prezidenta Françoise Hollandea. Ten ji pověřil, aby pokračovala v práci, než bude sestaven nový kabinet čerstvě zvolenou hlavou státu Emmanuelem Macronem. Informoval o tom Elysejský palác.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Francouzský premiér Bernard Cazeneuve

Článek

Hollande dopoledne naposledy předsedal pravidelnému středečnímu zasedání vlády. Demisi dostal dopisem poté, co ústavní rada, která má v zemi funkci ústavního soudu, potvrdila odpoledne nedělní zvolení Macrona prezidentem.

Očekává se, že Macron oznámí jména členů nového kabinetu, včetně premiéra, v pondělí, tedy den poté, co v Elysejském paláci převezme úřad od dosluhujícího Hollandea.

Podle francouzských médií má nová vláda dovést zemi do červnových parlamentních voleb. Nemá jít o prozatímní kabinet, ale o tým, který se má opřít i o důvěru nového parlamentu.

Zatím ale není jisté, že by Macronovo nové hnutí Vpřed!, které se přejmenovává na Francie v pohybu, mělo získat ve volbách většinu. Dá se očekávat, že se bude muset v parlamentu opřít o další formace.

Reklama

Výběr článků

Načítám