Hlavní obsah

Čína vypustila první zásobovací kosmickou loď

Peking

Čína vyslala ve čtvrtek do kosmu poprvé svou vlastní zásobovací loď Tchien-čou 1, s níž se pokusí zakotvit u své vesmírné laboratoře. Jedná se o další krok ve snaze Číny zřídit do roku 2022 vlastní trvale obydlenou orbitální stanici. Podle agentury Nová Čína je to klíčový krok pro její vybudování.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Start první kosmické nákladní lodi čínské výroby do kosmuVideo: AP

 
Článek

Zásobovací loď dlouhá přes deset metrů odstartovala v 19:41 hod. místního času (13:41 SELČ) z nejnovějšího čínského kosmického střediska Wen-čchang v jižní ostrovní provincii Chaj-nan, napsala agentura AP. Vynesla ji raketa Dlouhý pochod 7 poháněná kapalným palivem, používá se kerosen a jako okysličovadlo kapalný kyslík.

Tchien-čou 1 (Nebeské plavidlo) unese šest tun nákladu, dvě tuny paliva a může být na cestě bez posádky tři měsíce, uvedla čínská státní média. Je naprogramovaná tak, aby po dosažení kosmické laboratoře prováděla vědecké pokusy.

Foto: Ju Zhenhua, ČTK/AP

Čínská zásoboavcí loď Tchien-čou 1

Experimentální laboratoř Tchien-kung 2 (Nebeský palác 2) umístila Čína na oběžnou dráhu v loňském roce. Dva čínští kosmonauti strávili v laboratoři celý měsíc; byla to nejdelší čínská mise s lidskou posádkou.

Základní modul budoucí čínské vesmírné stanice o hmotnosti dvaceti tun má být vypuštěn příští rok. Celá šedesátitunová stanice by měla být plně funkční v roce 2022 a fungovat by měla nejméně deset let, napsala agentura AP. V roce 2011 americký kongres vyloučil z bezpečnostních důvodů působení čínských tchajkonautů na mezinárodní kosmické stanici ISS.

Foto: Zeng Tao, ČTK/AP

Čínská raketa Dlouhý pochod 7 se zásobovací lodí na kosmodromu

Čína se po někdejším Sovětském svazu a po Spojených státech v roce 2003 stala teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. V roce 2008 první čínský kosmonaut vystoupil do volného prostoru a v roce 2013 přistála nepilotovaná čínská vědecká sonda na Měsíci. Podle odborníků ale čínský kosmický program za americkým a ruským stále ještě zaostává.

Reklama

Výběr článků

Načítám