Hlavní obsah

Bílý dům: Musíme přijmout realitu, že Asad je syrským prezidentem

– Washington

Spojené státy musejí přijmout politickou realitu, že Bašár Asad je syrským prezidentem. A musejí se spíše zaměřit na zničení Islámského státu (IS). Oznámil to v pátek na tiskové konferenci mluvčí Bílého domu Sean Spicer.

Foto: SANA, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Bílý dům tak potvrdil výrazný posun ve své politice vůči Sýrii, v níž doposud podporovaly ozbrojené povstání zaměřené zejména na Asadovo svržení.

„Co se týče Asada, je politickou realitou, kterou musíme přijmout s tím, jak na tom teď jsme. Co se týče Asada, ztratili jsme za minulé administrativy spoustu příležitostí,” řekl Spicer podle agentury Reuters.

„Musíme se soustředit teď na to, abychom porazil IS,” pokračoval mluvčí. „Spojené státy mají zásadní priority v Sýrii a Iráku, a my jsme dali jasně najevo, že boj proti terorismu, zejména porážka IS, je nejpřednější mezi těmito prioritami,” dodal Spicer.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer

Už ve čtvrtek řekla stálá americká zástupkyně v OSN Nikki Haleyová, že Spojené státy už nepovažují odstranění syrského prezidenta Bašára Asada za pilíř své politiky v této zemi, jak to bylo za předešlé americké vlády Baracka Obamy. [celá zpráva]

Americká diplomacie a Pentagon za vlády prezidenta Baracka Obamy aktivně podporovaly umírněnou syrskou opozici, která odstranění Asada od moci označovala za podmínku urovnání. RuskoÍrán naopak Asadově armádě poskytovaly a poskytují i dnes vojenskou podporu. Moskva trvá na tom, že o osudu prezidenta může rozhodnout jen syrský lid.

„Když pohlédnete na situaci, musíte změnit priority. Naší prioritou už není sedět a soustředit se na vyhnání Asada. Naší prioritou je reálně se podívat na to, jak dát věci do pohybu a s kým spolupracovat tak, aby syrský lid skutečně pocítil změnu,” řekla ve čtvrtek Haleyová.

Reklama

Související témata:

Související články

USA obrátily, už netrvají na sesazení Asada

Odstranění syrského prezidenta Bašára Asada už není pro Spojené státy priorita a nepovažují odstranění za pilíř své politiky v této zemi, jak to bylo za...

Výběr článků

Načítám