Hlavní obsah

Být Američanem škodí zdraví. Washington Post tepe republikánskou reformu zdravotnictví

Být Američanem ohrožuje zdraví. Zatímco jihokorejská holčička So Jon, která se narodí v roce 2030, bude mít naději, že se dožije 90 let, Maddison, která se narodí v téže době v Kansas City, zemře o sedm let dřív. Důvod? Bude Američanka, píše v komentáři k chystané změně zdravotnického systému v USA Richard Cohen z listu The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Muži a ženy v USA nežijí tak dlouho jako lidé ve dvou desítkách zemí, včetně těch, které Spojené státy pomohly porazit ve 2. světové válce, například Německo, Itálie nebo Japonsko. V USA je více obézních lidí, více drogově závislých a také víc automobilových nehod. Američané mají navíc větší tendenci řešit spory ne slovy, ale zbraněmi. Dalším důvodem je ale také americký zdravotnický systém.

Britský odborný časopis Lancet v únoru zveřejnil projekci průměrné délky života v rozvinutých zemích na příští desítky let. V Jižní Koreji stejně jako v dalších bohatých zemích platí, že onemocníte-li, jdete k lékaři. Není třeba obávat se nákladů, kvůli nemoci tam nezbankrotujete. Mohlo by se to nazývat jihokorejskou výjimkou až na to, že když jde o zdravotní péči, jsou výjimkou Spojené státy.

Trump chce jen vítězit, víc ho nezajímá

Za lhostejného přihlížení prezidenta Donalda Trumpa vedou nyní američtí republikáni debatu o tom, co nazývají zdravotní péčí, ačkoli nejde o zdraví ani o péči, píše komentátor. Snahou je změnit reformu, kterou prosadil Trumpův předchůdce Barack Obama.

Prezident Trump podle Cohena neví, co činí, protože se o to, co činí, nestará. Jediné, co chce, je zvítězit, je přesvědčen komentátor. V roce 2015 Trump tvrdil, že nechá na pokoji programy Medicaid a Medicare, tedy programy určené chudým a seniorům. Teď už o tom nemluví.

Spojené státy mají v rámci bohatých zemí vysokou úmrtnost novorozenců – na 1000 dětí připadá 5,8 úmrtí, zatímco v Kanadě je to 4,6, ve Francii pak 3,3, v Británii 4,3 a v Jižní Koreji tři.

Nezájem o chudé se změnil v krutost

Republikáni na chudé nemysleli nikdy, letos se ale jejich nezájem mění v krutost, tvrdí Cohen. Ať z chystané změny vzejde cokoli, chudí z toho žádnou výhodu mít nebudou. Pikantní je to hlavně proto, že mnozí Trumpa volili, neboť věřili jeho bláznivým slibům a líbilo se jim jeho naparování.

Republikánský poslanec Jason Chaffetz z Utahu poznamenal, že chudí zvolili špatně, když dávají přednost mobilnímu telefonu před zdravotním pojištěním. Jeho úvaha se rovná výroku připisovanému Marii Antoinettě, která měla na poznámku, že chudí nemají chléb, odtušit, ať tedy jedí koláče. Chaffetz měl pravdu v tom, že sázka na Trumpa byla opravdu špatná, protože chudí tím o mnoho přijdou. Trumpa podle něj nezajímají.

V bohatých zemích bývá péče zaručena 

Když před několika lety jeden novinář The Washington Post cestoval světem s pochroumaným ramenem, mohl si udělat obrázek, kolik ošetření stojí v různých zemích. Ve všech – v Japonsku, Británii, Německu, Indii, na Tchaj-wanu a ve Francii – dostal stejnou odpověď: bude to stát málo, někde nic.

Dozvěděl se, že ve všech bohatých zemích je zdravotní péče zaručena. Některé z těchto zemí mají státní systém, některé ne. Ale fungují. Ani jeden z těchto systémů není dokonalý ani levný. Ale ve všech je ošetření základním právem občana. Onemocníte, uzdravíte se. Často v domácím prostředí.

Republikáni a další, kdo se bojí zestátnění systému, by měli vysvětlit svůj postoj matce s nemocným novorozencem. Měli by umožnit debatu o zdravotní péči, ne jenom říkat, jak je hrozná. A hlavně by měli vysvětlit malé Maddison, proč zemře dříve než So Jon. Musejí přiznat, že to bude proto, že bude Američanka, píše komentátor Cohen.

Reklama

Výběr článků

Načítám