Hlavní obsah

Fillon označil svá nová obvinění za pokus o „destabilizaci politiky“

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Prezidentský kandidát umírněné pravice ve Francii François Fillon odmítl i nejnovější obvinění, že si v roce 2013 půjčil od jednoho podnikatele 50 tisíc eur (1,4 mil. Kč), což zamlčel úřadům. Pro rozhlasovou stanici LCP to označil za „pokus o politickou destabilizaci“ s tím, že nebude „odpovídat na žádné otázky“.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Bývalý francouzský premiér a kandidát na prezidenta Francois Fillon

Článek

„To není žádné téma. Ptejte se mých právníků,“ prohlásil. Nová obvinění přinesl týdeník Le Canard Enchaîné, jehož informace spustily už aféru kolem údajného fiktivního zaměstnávání manželky jako parlamentní asistentky.

Neochota Fillona odstoupit z volebního klání, jehož první kolo se uskuteční příští měsíc, posiluje vyhlídky levicového liberála Emmanuela Macrona. Tomu se daří sbírat hlasy i mezi prominentními socialisty, kteří vysílají do boje o Elysejský palác Benoîta Hamona. Například exstarosta Paříže Bertrand Delanoë podpořil Macrona s tím, že program Hamona je „nebezpečný“, zatímco – jak dodal – plány Macrona jsou „seriózní a věrohodné“.

Přestože vítězství ultrapravicové Marine Le Penové je dost nepravděpodobné, sílí mezi francouzskými diplomaty obavy. Velvyslanec v Tokiu Thierry Dana pro Le Monde napsal, že by v případě výhry šéfky FN službu v diplomacii odmítl.

Reklama

Související články

Fillon se omluvil, že zaměstnával příbuzné

Prezidentský kandidát francouzské umírněné pravice François Fillon, který čelí výzvám, aby z prezidentského klání odstoupil, se v pondělí omluvil Francouzům za...

Výběr článků

Načítám