Hlavní obsah

Římská „hvězdná“ starostka narazila

– Řím
Právo, Josef Kašpar (Řím)

Virginia Raggiová (39) z Hnutí pěti hvězd, ještě nedávno označovaná za vycházející hvězdu, se překvapivě rychle zařadila do zástupu italských politiků, kteří si v čele římské radnice rychle vylámali zuby.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Římská starostka Virginia Raggiová z Hnutí pěti hvězd

Článek

Na jaře loňského roku získala při obecních volbách drtivou většinu 67 procent hlasů. Důvod byl jednoduchý – koncem roku 2014 vypukl velký korupční skandál, do kterého se zapletli představitelé pravého i levého středu, kteří spravovali střídavě město během posledních deseti let.

Korupce zasáhla nejen městskou dopravu anebo odvoz odpadků, ale i sběrná střediska imigrantů či provizorní sídliště Romů.

Raggiová zdědila po předchozích správách mimořádně obtížnou situaci. Řím se topí v dluzích, například část autobusů městské dopravy nemůže každý den vyjet, protože chybějí peníze na náhradní díly a opravy.

Když nejsou lidi

Jenže se ukázalo, že kromě odhodlání řídit jsou ke spravování velkoměsta potřeba i kompetence a znalosti. Zakladatel hnutí Beppe Grillo (68) a jeho hlavní spolupracovníci nemají důvěru k zastupitelské demokracii.

Za jedinou záruku považují přímou demokracii, kdy se členové hnutí vyjádří k jakémukoli problému hlasováním v internetové síti. Zvolení se pak mají výsledkem hlasování přísně řídit, jinak jim hrozí vyloučení. Zádrhel spočívá v tom, že rozhodnutí o kandidátech padne na základě životopisu, který si členové hnutí přečtou na monitoru.

Foto: Angelo Carconi, ČTK/AP

Vůdce Hnutí pěti hvězd Beppe Grillo

Raggiovou a její správu nikdo nemůže obviňovat z podvodů. Protože jim ale chyběla kompetence, museli se opřít o úředníky napojené na předchozí administrativy.

Když se na to přišlo, dotyční museli být odvoláni, několik z nich policie zatkla pro předchozí podvody. To vyústilo v ochromení aparátu města v situaci, kdy se hospodářská a sociální krize dál stupňuje.

„Za sedm měsíců se zmohli na dvě rozhodnutí – odmítli olympijské hry v roce 2024 a chtějí zastavit stavbu třetí linky římského metra, ačkoli potíže s dopravou pokračují. Řím vozí své odpadky do Rakouska, které na tom vydělává, a přitom se v ulicích dál nerušeně vrší odpad,“ říká Roberto Giachetti (55) z Demokratické strany, který loni ve volbách neuspěl.

Grillo i špičky hnutí ale za Raggiovou dál stojí. Nepochybují, že úspěch či neúspěch římské administrativy může být rozhodující pro výsledek nejbližších parlamentních voleb. Prozatím je Hnutí pěti hvězd favoritem. A Římané s trochou závisti pozorují, jak se Milán každým měsícem stává skutečným, i když nikoliv oficiálním hlavním městem Itálie.

Reklama

Výběr článků

Načítám