Hlavní obsah

Vláda USA nechce, aby federální soud zatím řešil migrační dekret

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti chce, aby federální soud prozatím neřešil sporný dekret Donalda Trumpa o migraci a počkal na konec řízení u odvolacího soudu. V pondělí o tom informovala agentura Reuters. Odvolací soud minulý týden ve čtvrtek sice odmítl sporný dekret odblokovat, nadále ale platí lhůta, ve které má možnost verdikt přehodnotit.

Foto: © Mike Segar / Reuters, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Federální soud v reakci na žalobu státu Washington účinnost dekretu, který zakazuje občanům sedmi muslimských států vstup na území USA a který dočasně zmrazil americké azylové programy, předběžně zablokoval. Vláda se proto obrátila na odvolací soud, aby předběžnou blokaci zrušil, tříčlenný soudní senát to ale jednomyslným rozhodnutím odmítl učinit.

Nyní ještě ale na vládní výzvu může verdikt přehodnotit, ačkoli se podle komentátorů změna rozhodnutí odvolacího soudu nečeká.

Federální soud má rozhodovat o tom, zda je Trumpův dekret v souladu s ústavou. Očekává se, že pře skončí u nejvyššího soudu USA. Ten je ale částečně ochromený, neboť je rozdělený na konzervativní a liberální křídla.

Podle ústavy má mít devět členů, ale po loňském úmrtí Antonina Scalii je pouze osmičlenný. Trumpův konzervativní kandidát na uvolněné deváté soudcovské křeslo Neil Gorsuch se podle CNN zřejmě své funkce nestačí ujmout včas, aby do sporu zasáhl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám