Hlavní obsah

Silné noční zemětřesení na Filipínách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Při pátečním silném zemětřesení na Filipínách zemřeli minimálně čtyři lidé, více než 120 osob utrpělo zranění. Informovaly o tom v sobotu podle agentury AP místní úřady. Otřesy poškodily některé stavby a v řadě oblastí vedly k výpadkům v dodávkách elektřiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení na FilipínáchVideo: Reuters

 
Článek

Většinu obětí zasáhly padající trosky z budov nebo hroutící se betonové zdi, uvedl místní záchranář Gilbert Gonzales.

Zemětřesení o síle 6,5 stupně vypuklo v pátek v nočních hodinách místního času. Jeho ohnisko se nacházelo nedaleko pobřežního města Surigao, které leží zhruba 700 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Manila. Varování před tsunami však podle americké geologické služby nebylo vydáno.

Foto: ČTK/AP

Budova poničená zemětřesením ve filipínském městě Surigao.

Filipínská seismická agentura následně podle svého vedoucího Renata Soliduma zaznamenala na 90 následných otřesů. Další mohou přijít, ale neočekává se, že by napáchaly významnější škody, uvedl Solidum.

Foto: ČTK/AP

Pacienti, kteří museli kvůli zemětřesení trávit noc mimo nemocnici ve filipínském městě Surigao.

Stovky lidí kvůli zemětřesení utekly ze svých domovů. Podle BBC lokální média uvedla, že řada lidí musela trávit noc v parcích a v otevřených prostranstvích.  Úřady nyní ve školách otevírají evakuační centra pro ty, kteří se do svých poškozených domovů bojí vrátit.

Ve městě Surigao bylo zraněno nejméně 126 lidí. Zemětřesení si rovněž vynutilo dočasné uzavření tamního letiště a velkého přístavu, napsala agentura AP. „Otřesy byly tak silné, že jsem sotva dokázal stát,” uvedl jeden z pracovníků pobřežní stráže.

Foto: Stringer, Reuters

Silnice poničená zemětřesením u filipínského města Rizal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám