Hlavní obsah

Z mise OBSE na Ukrajině odvolali Slováka, který měl nadstandardní vztahy se separatisty

Právo, ivi
Bratislava

Slovensko požádalo o stažení Martina Guttena z mise OBSE na východě Ukrajiny. Důvodem jsou jeho nadstandardní vztahy s proruskými žoldnéři a extrémní názory.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Vzbouřenci na východě Ukrajiny

Článek

„OBSE nám už oznámila, že ruší svůj souhlas s vysláním Martina Guttena na misi,” řekl televizi Joj ředitel tiskového odboru slovenského ministerstva zahraničí Peter Susko.

OBSE televizi potvrdila, že při výběru kandidátů na post pozorovatele OBSE se plně spoléhá na úsudek příslušného ministerstva zahraničí. Gutten byl v minulosti profesionálním vojákem a za misi v Bosně a Hercegovině dostal v roce 2006 vyznamenání.

Uprchlíky označoval za parazity

Na podivné aktivity Guttena upozornil bloger Ján Benčík, který sledoval jeho profil na sociální síti. Člen mise OBSE se pod jménem Mato Guto opakovaně připojil k výhrůžkám Mária Reitmana, který bojuje na straně proruských separatistů, na adresu Benčíka. Podle blogera je Reitman sedmkrát soudně trestaný kriminálník.

„Gutten měl na svém profilu řadu věcí, které jsou neslučitelné s funkcí pozorovatele OBSE,“ konstatoval Benčík.

Gutten s Reitmanem diskutovali na sociální síti například o tom, jak zabít Benčíka. Gutten se o svých kolezích z mise OBSE vyjadřoval pohrdavě, protože nejsou Slované, a uprchlíky označoval za parazity, které je potřeba vyhubit.

Pochybení informační služby?

Bezpečnostní analytik Jaroslav Naď tvrdí, že v případě Guttena pochybila Slovenská informační služba. „O Guttenových kontaktech a aktivitách měla vědět už dávno,“ řekl Naď.

Slovenská informační služba reagovala prohlášením, že si své povinnosti plní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám