Hlavní obsah

Pacient s rakovinou prostaty byl vyléčen šokovou léčbou obřích dávek testosteronu

Právo, mcm

Muž trpící pokročilou rakovinou prostaty je považován za vyléčeného poté, co doktoři vystavili jeho nádor „šoku“ v podobě megadávek testosteronu. Rakovinné buňky se pak přestaly dělit, napsal list The Daily Telegraph. Výsledek byl označen za překvapivý, protože většina terapií na tuto nemoc naopak hladinu testosteronu v těle pacienta omezuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Naším cílem je šokovat rakovinné buňky tím, že je rychle vystavíme velmi vysoké a hned poté velmi nízké dávce testosteronu v krvi. Výsledky jsou nečekané a vzrušující,“ uvedl po pokusu s pěti desítkami pacientů profesor Sam Denmeade z Johns-Hopkinsovy univerzity v americkém Baltimoru. Součástí léčby je i to, že v těle je zablokována přirozená tvorba testosteronu.

Vyléčený dopadl nejlépe ze všech účastníků pokusu. Po 22 cyklech terapie mu z těla zcela zmizel marker PSA signalizující rakovinu prostaty. Nezjistily se ani žádné zbytkové stopy nemoci, takže ho výzkumníci prohlásili za vyléčeného. „Nemoc úplně zmizela,“ řekl Denmeade, který experiment vedl.

U ostatních účastníků pokusu, kteří byli rezistentní vůči jiným způsobům léčby této nemoci, ale nebyly výsledky nové terapie jednoznačné. Přesto i většině z nich hladina antigenu PSA výrazně klesla. „U mnoha z těchto mužů je nemoc ve stabilizovaném stavu – po více než 12 měsíců nepostoupila,“ uvedl Denmeade. Zároveň ale varoval: „Jsme ještě ve velmi raném stadiu zjišťování, jak to funguje a jak to do léčby rakoviny prostaty včlenit.“

Nová léčba je úplný opak dosavadní praxe – testosteron je obecně považován za látku podněcující vývoj rakoviny prostaty. Už desetiletí jsou muži s touto nemocí léčeni snížením úrovně testosteronu v těle nebo blokováním jeho účinků. Podle běžné logiky by tedy vysoké dávky hormonu měly mít účinek jako příslovečné přilévání oleje do ohně. Experiment z Baltimoru tak postavil před medicínu velký otazník.

V ČR bylo podle údajů Národního onkologického registru v roce 2013 diagnostikováno 6864 nových případů rakoviny prostaty a 1472 mužů zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám