Hlavní obsah

Summit v Tripolisu: Dárfúr je vnitroafrickou věcí

Právo, DPA, aa, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRIPOLIS

Konflikt v súdánské provincii Dárfúr je "čistě vnitroafrickou věcí" a "zasahování zvenčí" odmítáme, praví se v prohlášení šéfů pěti afrických států - Libye, Čadu, Egypta, Nigérie a Súdánu, které v noci na pondělí přijali na summitu v libyjském Tripolisu.

Článek

Přítomen byl také představitel Africké unie (AU). Rada bezpečnosti OSN minulý měsíc pohrozila Súdánu sankcemi, jestliže se situace v Dárfúru nezlepší.

Účastníci ocenili úsilí vlády v Chartúmu k vyřešení krize a súdánské rozhodnutí zvýšit v Dárfúru počet pozorovatelů z členských zemí AU - v Súdánu je také na 300 vojáků z afrických zemí. Jejich úkolem je zejména chránit zahraniční pozorovatele.

Hledání kompromisů

Cílem schůzky bylo oživit rozhovory mezi súdánskou vládou a dárfúrskými rebely. "Jde o snahu otupit napětí mezi vládou a opozicí, přimět obě strany k ústupkům," řekl egyptský ministr zahraničí Ahmad Ghajt.

"Myslíme, že Libye tu může sehrát klíčovou roli. Je totiž ochotna nás vyslechnout a náš názor tlumočit dál," uvedl předák povstaleckého hnutí JEM Tag elDin Násir Nyam, který byl v Tripolisu, ale summitu se nezúčastnil.

Rwandští vojáci přijedou později Asi tři stovky rwandských vojáků, kteří měli v neděli jako předvoj jednotek AU přiletět do Dárfúru, zůstaly doma.

Do nepokoji a hladem zmítaného regionu dorazí podle rwandských úřadů nejdříve za týden. Jako důvod zpoždění Rwanda uvedla, že pro jednotku není zajištěno ubytování.

AU hodlá do Súdánu vyslat do konce listopadu 4500 vojáků. Zvláštní vyslanec OSN pro Súdán Jan Pronk upozornil, že k uklidnění situace a zajištění bezpečnosti pro návrat uprchlíků do dárfúrského regionu bude zapotřebí početnější mezinárodní kontingent.

Už sedmdesát tisíc mrtvých

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že za půldruhého roku konfliktu uprchlo z oblasti kolem 1,6 miliónu lidí, hlad a nemoci si vyžádaly 70 tisíc životů, nepočítaje přímé oběti bojů.

V uprchlických táborech umírá každý měsíc deset tisíc dalších, tvrdí poslední zpráva WHO. Tyto údaje ale odmítl súdánský ministr zahraničí Mustafa Osman Ismail.

Šéf WHO pro krizové operace David Nabarro upozornil, že OSN zatím dostala od dárcovských zemí jen polovinu ze 300 miliónů dolarů potřebných k zajištění potravin a léků. Dodal, že uprchlíci v Dárfúru stále živoří ze dne na den.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám