Hlavní obsah

Po Lechu Kaczyňském dostává přes protesty vlastní ulici i jeho matka Jadwiga

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno Jadwigy Kaczyňské, matky zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczyňského, jenž zemřel při katastrofě u Smolensku, ponese navzdory protestům místních obyvatel ulice v její rodné obci Strachowice ve Svatokřížském vojvodství.

Foto: archiv Právo

Matka zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczyňského - Jadwiga

Článek

Rozhodla o tom tamní městská rada složená převážně z členů konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS), kterému šéfuje její další syn Jaroslaw Kaczyňski.

Komunikace v městečku, které má zhruba 50 tisíc obyvatel, vede přitom – jak jinak – přímo k náměstí Lecha Kaczyňského. Náměstí a ulice jsou v Polsku pojmenovávány po Lechu Kaczyňském již od jeho tragické smrti v dubnu 2010, upozorňují polská média.

Obyvatele Strachowic však pobouřilo, že poslanci PiS ignorovali jejich vůli vyjádřenou v referendu, v němž rozhodli, že dotyčná ulice se má jmenovat Bankowa (Bankovní) proto, že tam sídlí několik peněžních ústavů.

Volající skandál

Jadwiga Kaczyňská, která by se letos dožila devadesáti let, se v obci sice v roce 1926 narodila, už v jejím dětském věku se však celá rodina odstěhovala do Varšavy a do rodiště jezdila Jadwiga už jen na prázdniny k příbuz­ným.

„Přestože se ve vztahu k tomuto městu nijak nevyznamenala, nikoho nezachránila, nebyla filantropkou ani občanskou aktivistkou, krátce po její smrti před třemi lety jí poslanci PiS udělili čestné občanství,“ napsal portál Natemat.pl.

„To, že nebohá paní Kaczyňská před 67 lety porodila syny – dvojčata Lecha a Jaroslawa – a nyní za tento chvályhodný čin po ní pojmenovali ulici, je nehorázný a do nebe volající skandál. Nemusí to však ani trvat dlouho, možná už po nejbližších volbách se ulice ve Strachowicích budou opět přejmenovávat,“ reagovali pro portál rozhněvaní obyvatelé města.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám