Hlavní obsah

Irák je rozdělen na čtyři válečné oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irák se nezakrytě připravuje na válku. Irácké vedení v sobotu večer rozdělilo zemi na čtyři vojenské oblasti. Každá z nich má svého velitele, kteří podléhají přímo prezidentovi Saddámu Husajnovi. Týmy odborníků dnes přesto pokračují v ničení raket Samúd-2.

Článek

Ničení raket, které mají podle šéfinspektora OSN Hanse Blixe dolet delší než 150 kilometrů, což je maximální povolená hodnota po válce v Zálivu v roce 1991, provádějí dva týmy odborníků. Oznámil to mluvčí Monitorovací, ověřovací a inspekční komise OSN (UNMOVIC).

Irák dosud zničil 68 ze 120 raket tohoto typu, ovšem USA i Británie to považují za vcelku bezvýznamné a trvají na tom, že Bagdád musí provést mnohem zásadnější odzbrojovací kroky.

Rozdělení Iráku

Vedení Iráku v sobotu vyhlásilo rozdělení země do čtyř zón. Cílem je podle irácké agentury INA "učinit nezbytné kroky pro odražení a likvidaci jakékoli cizí agrese". Nařízení rozděluje zemi na čtyři oblasti: severní Irák, jižní Irák, střední Irák a Bagdád plus zbývající část severního Iráku včetně města Tikrít. Prezidentův syn Kusaj Husajn, jenž je velitelem Republikánské gardy, elitní jednotky iráckých ozbrojených sil, dostal na starost Bagdád a část středního Iráku.

Villepin: útok bez mandátu OSN nepohřbí

Rozkol v Radě bezpečnosti v otázce Iráku mnozí diplomaté považují za začátek konce OSN. Francouzský ministr zahraničí Dominique de Villepin se však domnívá, že případný jednostranný americký útok na Irák bez mandátu OSN tuto celosvětovou organizací nepohřbí. V rozhovoru pro nedělník Le Journal du Dimanche však zároveň uvedl, že pokud se Rada bezpečnosti stane pouze jakousi podatelnou návrhů jejích členů, podkope to důvěryhodnost OSN.

Villepin také řekl, že chce věřit tomu, že dnešní americko- britsko-španělský summit na portugalských Azorských ostrovech nepodlehne válečné logice. Zdůraznil, že je zapotřebí pokračovat v režimu zbrojních inspekcí OSN v Iráku. Základem je, aby mezinárodní společenství opět nalezlo jednotu, řekl Villepin.

Reklama

Související články

Irák pečlivě schoval tanky, tvrdí dezertér

Irácká armáda je přesvědčena, že odolá rozsáhlému bombardování ze strany USA, protože schovala velké množství vojenského vybavení v civilních oblastech....

Výběr článků

Načítám