Hlavní obsah

Polské skleníky už do Česka zářit nebudou

Právo, Michael Polák

Oslnivé světlo ze skleníků v polském Turówě – Bogatynii už do okolí zářit nebude. Společnost Citronex, vlastník skleníků pro pěstování rajčat, nechala vybudovat zastiňovací systém, jehož provoz spustí koncem září. V pondělí zacloněné skleníky předvedli zástupci firmy hejtmanovi Libereckého kraje Martinu Půtovi (STAN).

Foto: Krajský úřad LK

V pondělí začali ve sklenících s vysazováním nových rajčat.

Článek

Polský majitel pěstírny nechal podle Půty zastínit roletami od holandského výrobce celých 10 hektarů skleníků, v nichž rajčata rostou.

„Rolety jsou na automatické ovládání, jedna část zastiňuje a druhá brání úniku světla ven. Pohltit mají až 97 procent světla, které vycházelo ven. Jejich pořízení stálo milión eur a počítá se s nimi i na další skleníky, jejichž vybudování plánujeme,“ uvedla Elzbieta Kalinczuk, vedoucí výroby společnosti Citronex.

Hejtman: Je to výrazný posun

Krok majitele skleníků hejtman Libereckého kraje Martin Půta ocenil. „Jsem rád, že majitel do zaclonění investoval a rozhodl se z vlastní vůle. Oproti minulému roku je to výrazný posun a myslím, že se situace zklidní,“ uvedl hejtman.

Kvůli záření skleníků letos inicioval jednání s polským maršálkem i s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem, který se obrátil na svůj protějšek v Polsku. [celá zpráva]

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Skleníky pro pěstování rajčat u hnědouhelné elektrárny Turów nedaleko českých hranic v polské Bogatynii (na snímku z 12. února)

Právě v pondělí začalo podle polské strany osazování skleníků rajčaty. Přisvěcovat se začne rostlinám na konci září, postupně po dvou, třech hodinách a se zkracujícími se dny se bude prodlužovat i svícení. V nejkratších dnech jsou rostliny osvětlovány až 18 hodin v kuse.

Speciální polská odrůda 

„Lidem tady v okolí světlo nevadí, naopak se radovali, že mají déle světlo. Nicméně rolety jsme nechali nainstalovat na základě stížností ze sousední země, abychom udrželi dobré sousedské vztahy,“ doplnila Elzbieta Kalinczuk.

Skleníky stojí u hnědouhelné elektrárny Turów v polské Bogatynii.

Firma Citronex pěstuje u českých hranic rajčata, která jsou určena výhradně na polský trh, nejčastěji do obchodních řetězců. Jde o speciální polskou odrůdu. Ve sklenících jich firma každou sezónu sklidí 50 kilogramů z jednoho čtverečního metru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám