Hlavní obsah

Do Řecka připlulo z Turecka za poslední měsíc asi 1500 migrantů

Do Řecka přijelo v posledním měsíci z Turecka asi 1500 migrantů, což představuje mírný nárůst oproti předchozímu období. Jen o víkendu připlulo na řecké ostrovy v Egejském moři z Turecka 206 běženců. Informoval o tom v pondělí řecký štáb pro uprchlickou krizi. Agentura DPA nicméně připomněla, že se zatím nenaplnily obavy z toho, že červencový pokus o puč v Turecku migraci do Řecka výrazně zvýší.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Článek

Na řeckých ostrovech v Egejském moři se nyní nahromadilo na 10 000 běženců, před měsícem jich tam bylo asi 8500. Přitom ubytovací kapacita pro uprchlíky na těchto ostrovech je podle úřadů jen 7450 míst.

„Lidé se tísní zejména na ostrovech Chios a Lesbos. Z frustrace již mezi nimi opět dochází k rozmíškám," řekl agentuře DPA člen řecké pobřežní stráže.

Z ostrovů zaznívá také kritika na adresu Ankary, která z tamních registračních center, takzvaných hotspotů odvolala své pozorovatele v rámci čistek po nezdařeném pokusu o převrat. Tito pozorovatelé měli rozhodovat o tom, kolik běženců a kteří konkrétně budou vráceni do Turecka. Podle březnové dohody Ankary s EU lze do Turecka vracet odmítnuté žadatele o azyl.

Po této dohodě o řešení migrační krize, kvůli níž Brusel slíbil Ankaře několik miliard eur pomoci a urychlení vstupního procesu do Unie, se příliv běženců z Turecka do Řecka výrazně snížil. Zatímco ještě v únoru připlouvalo na řecké ostrovy v průměru 2000 lidí denně, nyní je to jen několik desítek.

V Řecku je nyní na 57 000 běženců, kteří tam uvízli poté, co na jaře země na takzvané balkánské trase uzavřely své hranice. Od začátku roku přišlo do Řecka podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) asi 160 500 migrantů, za celý loňský rok jich přitom bylo skoro 857 000. Většina z nich pokračovala do Evropy, zejména do Německa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám