Hlavní obsah

Džihádista Jack: První britský běloch bojuje za Islámský stát

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvním britským bělochem, který bojuje po boku Islámského státu (IS) v Sýrii, je dvacetiletý Jack Letts, syn farmáře z Oxfordu. Přátele a rodinu jeho rozhodnutí přidat se k IS šokovalo a bojí se o jeho život, uvedl britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Maskovaní bojovníci Islámského státu v Sýrii

Článek

Jack Letts, který si nyní říká Ibrahim nebo Abú Mohamed, rodičům řekl, že odjíždí studovat arabštinu do Kuvajtu. Poté tajně odcestoval do Sýrie, kam dorazil v září 2014, když mu bylo osmnáct let.

Podle informací britského listu nyní Jack Letts bojuje po boku teroristické organizace Islámský stát. S iráckou ženou a synem žije ve Fallúdži, předtím pobýval v syrském městě Rakka, baště IS.

Po příjezdu do Sýrie se Jack setkal s dalším britským bojovníkem IS Omarem Husajnem. S tím se již předtím dostal do kontaktu přes sociální média. I když se na síti snažil maskovat svou identitu, zveřejnil několik fotografií, kde pózuje se zbraněmi. Zdá se, že snímky pocházejí z okolí přehrady Tabqa v Sýrii, píše Daily Mail.

„Bavič třídy”

Přerod školáka z Oxfordu v bojovníka IS šokoval jeho bývalé spolužáky, kteří ho začali přezdívat „džihádista Jack“ v možné narážce na džihádistu Johna, který na videích IS vraždil unesené cizince. [celá zpráva]

Jeden ze spolužáků Jacka popsal jako „třídního vtipálka“, který byl velmi oblíbený mezi spolužáky. Než konvertoval k Islámu, pil alkohol a příležitostně kouřil marihuanu. Oblíbil si kulturu graffitti a rád hrál fotbal. Byl fanouškem Liverpoolu.

O Blízký východ se Jack začal zajímat v době tzv. Arabského jara v roce 2011. Učil se arabsky a navštěvovat mešitu u Oxfordu. Předtím se o náboženství nezajímal, i když byl pokřtěný.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Jackův otec je botanik, který provozuje biofarmu. Matka pracuje jako nakladatelská redaktorka. Deníku řekli, že se velmi bojí o synovu bezpečnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám