Hlavní obsah

V lesích u Bratislavy viděli medvěda

– Bratislava
Právo, ivi

V lesích nedaleko rafinerie Slovnaft u Bratislavy se v těchto dnech toulá medvěd. Bratislavan Vladimír se synem ho uviděli při jízdě na kole po lese a nevěřili vlastním očím.

Bratislavou se potuloval medvědVideo: TV Markíza

 
Článek

Takhle na jihu a ještě k tomu nedaleko města by medvěda čekal asi málokdo. „Byl jsem překvapen a měl jsem strach,“ uvedl Vladimír pro televizi Markíza. „Poprvé jsem viděl medvěda ve volné přírodě. Můžu říct, že je to nejlepší osobní trenér, protože pak jsme hodně rychle odjeli pryč,“ dodal.

Ochranáři upozornili, že většina medvědů projde až stovky kilometrů, když si hledají nová nebo zvětšují stávající teritoria. Připouští však, že medvěd nedaleko Bratislavy je raritou. „Nepředpokládáme, že na jihu se bude vyskytovat dlouhodobě. Po několika dnech se vydá opět na sever,“ uvedl ředitel správy Tatranského národního parku Pavol Majko.

Naposledy se v této oblasti objevil medvěd před třemi lety. Tehdy putoval z Karpat, přes Záhoří až na Moravu. Medvědi se přibližují k lidským obydlím hlavně z důvodu poměrně lehké dostupnosti potravy. Kontejnery na odpadky jsou pro ně jako otevřený špajz.

Reklama

Výběr článků

Načítám