Hlavní obsah

Za den jsme zasáhli v Sýrii 55 cílů, chlubí se Rusko

Rusko v sobotu oznámilo, že vystupňovalo svou leteckou kampaň proti ozbrojencům z hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii. Za posledních 24 hodin Rusové uskutečnili 64 leteckých výpadů a zasáhli 55 cílů, oznámilo ministerstvo obrany. Podle místních pozorovatelů ale několik náletů zasáhlo oblasti na západě země, kde islamisté téměř nejsou, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusové zasáhli v Sýrii desítky cílů za jeden denVideo: Reuters

 
Článek

Rusko, které je jedním z hlavních spojenců syrského prezidenta Bašára Asada, začalo s bombardováním v Sýrii 30. září.

Jak Moskva uvedla, cílem jejich leteckých úderů jsou ozbrojenci z hnutí Islámský stát, ale i z dalších „teroristických” skupin. Syrští povstalci i západní státy obvinili Moskvu, že je její letecká kampaň, která je doplněná pozemními útoky syrských jednotek, zacílena hlavně na povstalecké skupiny, které nemají s islamisty nic společného. Mezi těmito skupinami jsou i bojovníci vycvičení Spojenými státy.

Foto: Handout, Reuters

Ruská stíhačka Su-34 při náletech na Sýrii na snímku zveřejněným ruským ministerstvem obrany.

Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova zasáhli Rusové v Sýrii za uplynulých 24 hodin 55 cílů. Tyto cíle měl podle něj pod kontrolou Islámský stát a patřily "militantům a teroristům". Šlo prý zejména o řídicí střediska, sklady zbraní a výcvikové základny v provinciích Rakka, Hamá, Halab a u Damašku.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Civilisté stojí u trosek domu ve městě Maasran na jihu Sýrie, které podle aktivistů zasáhlo ruské bombardování.

První ze jmenovaných provincií leží na východě Sýrie a patří mezi baštu islamistů, ostatní zmíněné provincie se nacházejí na západě země a islamisté tam nemají příliš velkou moc, poznamenala agentura Reuters.

Právě v Halabu ovšem bojovníci IS v posledních dnech významně postoupili a obsadili několik vesnic, které měly dosud pod kontrolou jiné povstalecké skupiny.

Zabíjejí civilisty, kritizují Rusko Britové

Aktivitu ruského letectva kritizoval britský ministr obrany Michael Fallon, podle kterého existují důkazy, že Rusové používají nenaváděnou munici v obydlených oblastech, zabíjejí civilisty a bombardují Syrskou svobodnou armádu (FSA) bojující proti prezidentovi Bašárovi Asadovi. Britský premiér David Cameron tvrdí, že Rusové útočí v těch částech Sýrie, jež neovládá IS, ale jiní odpůrci syrského režimu. Moskva obvinění odmítá.

Opoziční skupiny, které bojují proti Asadovi, označily Rusko a dalšího spojence Damašku Irán za okupanty. Vyzvaly ke sjednocení do aliance, která bude společně proti tomuto novému nepříteli bojovat. Legitimním cílem je podle těchto skupin jakákoli okupační síla v Sýrii.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám