Hlavní obsah

Gang pašoval kokain jako potravinovou pomoc

Jihoameričtí pašeráci drog přišli na nový způsob, jak dostat kokain přes Atlantik. Argentinská policie o víkendu zadržela desítky kilogramů kokainu, který byl ukryt na zrncích rýže označené jako potravinová pomoc OSN. Mířila do africké Guiney-Bissau, odkud měla putovat do Evropy, napsal argentinský deník La Nación.

Článek

Policie zadržela 12 členů gangu, který se kontraband pokusil dostat přes hranice. Mezi zadrženými byli i dva bývalí kolumbijští policisté, kteří byli zadrženi spolu se sedmi krajany a třemi Argentinci včetně jednoho veřejně známého advokáta.

Podle policie ukryli zhruba 30 kilo kokainu v padesátikilovém balíku označeném jako rýže. Podařilo se jim vynalézavě "napustit" drogu přímo na rýžová zrnka. Podle šéfa vyšetřovatelů Guillerma Gonzálese namáčeli rýži ve vodě smíchané s kokainem. Když se pak voda odpařila, kokain zůstal stěží viditelně přichycen na rýži. "Je to nová metoda. Poprvé jsme se setkali s takto sofistikovanou technologií," řekl Gonzáles.

Argentina je v poslední době stále častěji tranzitní zemí, přes niž se z hlavních producentských států - Peru, Kolumbie a Bolívie - dostává droga do Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám