Hlavní obsah

Maďarsko chce zbavit imunity amerického diplomata

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský prokurátor vyzval ministerstvo zahraničí k učinění kroků ke zbavení diplomatické imunity amerického charge d´affaires v Budapešti André Goodfrienda. Přikročil k tomu na základě žaloby šéfky daňové správy Ildikó Vidaové na amerického diplomata.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán vyzval šéfku daňové správy, aby na amerického diplomata podala žalobu za pomluvu.

Článek

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó chce v tomto smyslu poslat dopis americkému ministerstvu zahraničí. Server origo.hu uvedl, že je vyloučeno, aby Spojené státy zbavily Goodfrienda diplomatické imunity.

Mezinárodní právník László Valki označil tyto kroky za bezprecedentní, které v dobách po ukončení studené války nemají obdobu. „Tento krok povede ke zhoršení beztak nepříliš dobrých americko-maďarských vztahů,“ uvedl Valki. Mezinárodní právník se obává, že Maďarsko připravuje označení Goodfrienda za „nežádoucí osobu“ a jeho následné vyhoštění. „To může mít nedozírné následky,“ upozornil Valki.

Vidaová a dalších pět pracovníků úřadu nedostalo začátkem listopadu vstupní víza do Spojených států z důvodu údajné korupce. O korupci mluvil přímo Goodfriend. Vidaová to označila za poškození jejího dobrého jména a pomluvu. Maďarský premiér Viktor Orbán ji vyzval, aby na amerického diplomata podala trestní oznámení za pomluvu. V opačném případě jí pohrozil propuštěním.

Diplomatický spor dál zkomplikoval americko-maďarské vztahy. Washington delší dobu kritizuje způsob politiky Orbánovy vlády a některé proruské výroky maďarského premiéra. Americký prezident Barack Obama označil před časem Maďarsko za zemi, kde je ohrožena občanská společnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Maďar vyloupil za pět let 23 bank

Richárd C. (37) žil na venek spořádaný život a jeho rodina netušila, že za pět let vyloupil 23 bank po celém Maďarsku. Ve čtvrtek ho zadržela maďarská policie.

Výběr článků

Načítám