Hlavní obsah

Komando 52: Slovensko mělo údajně za Mečiara sexagentky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Důstojníci Slovenské informační služby (SIS) měli v období vlády Vladimíra Mečiara platit prostitutky, jejichž úkolem bylo zdiskreditovat opoziční politiky. V knize Komando 52 o tom píše bývalý novinář a příslušník SIS Peter Tóth.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle autora knihy existovalo v letech 1995 až 1998 v rámci SIS tajné komando 52, které mělo speciální úkoly. Zaplacené prostitutky měly zkompromitovat opoziční politiky i lidi nepohodlné tehdejšímu režimu a nahrát s nimi videa v choulostivých situacích.

„Praktiky byly označované jako honey trap - medová past, v níž uvízlo několik dobře známých jmen slovenské politiky,“ cituje z knihy server topky.sk.

Prostitutky dostávaly paušálně 10 tisíc korun, ale pokud svedly nějakého opozičního politika, mohly si přilepšit až o 80 tisíc.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Mečiar na archivním snímku

Jedné se povedlo ulovit tehdejšího místopředsedu pravicové opoziční strany s mimořádným řečnickým nadáním. Byl to Mečiarův osobní nepřítel. Žena se vydávala za redaktorku zpravodajské agentury a svedla politika, který byl opilý.

„Pak ho odvedla do konspiračního bytu na Vajnorské ulici v Bratislavě, kde bylo připraveno sledovací zařízení. Politik pod vlivem alkoholu nabyl pocitu neodolatelnosti, přestal se kontrolovat a především zvažovat rizika spojená s neodvratně se blížící avantýrou,“ uvedl server.

Celá scéna byla zaznamenána na kameru. Nahrávky si agenti ukládali a v případě potřeby mohly být použity. Mnohdy stačilo pouze naznačit, o co se jedná a politik v kritice Mečiara okamžitě polevil.

Světlo dobré, výkon slabší

Další prostitutka chodila do parlamentu, kde se vydávala za novinářku a pány si vodila do konspiračního bytu na Obchodní ulici v Bratislavě. Té se podařilo svést mluvčího nejmenované opoziční strany.

„Nedalo jí moc práce, aby si ho odvedla na své konspirační pracoviště, vybavené dobře zakamuflovanou kamerou. Světlo bylo dobré, obraz ostrý a záznam kvalitní. Pouze ona si stěžovala, že výkon jejího partnera za moc nestál,“ cituje server z knihy. Tuto nahrávka měl obdržet přímo tehdejší náměstek SIS Jaroslav Svěchota, který ji okamžitě posunul nadřízeným. Šéfem SIS byl tehdy Ivan Lexa.

Dalšímu opozičnímu politikovi, který byl velmi kritický vůči Mečiarovi, napíchla tajná služba telefon, protože věděla, že má milenku. Nahrávky s telefonickými hovory politika s milenkou následně SIS podstrčila jeho manželce. Politik měl rázem přestat na Mečiara útočit.

SIS v tom čase nainstalovala kamery také do veřejných domů. Autor knihy upozorňuje, že tajná služba placená z peněz daňových poplatníků byla v tom čase prakticky degradována na producenta pornofilmů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám