Hlavní obsah

Kvůli výbuchu sopky ruší aerolinky své lety mezi Austrálií a Indonésií

Indonésie

Indonéská sopka Sangeang Api, ležící severovýchodně od indonéského ostrova Sumbawa, vybuchla v pátek kolem čtvrté hodiny odpoledne místního času. Od té doby nepřestává chrlit suť a prach. Kvůli oblaku sopečného prachu se muselo uzavřít 1400 kilometrů vzdálené letiště v australském Darwinu.

Foto: Profimedia.cz

Výbuch sopky Sangeang Api

Článek

Zhruba tříkilometrový oblak sopečného prachu byl piloty letadel pozorován ve výšce mezi 20 a 50 kilometry nad zemí. Podle australského meteorologického úřadu se oblak vulkanického prachu pohybuje jihovýchodním směrem, zasáhl oblast severozápadní Austrálie a postupuje dále směrem k Alice Springs.

„Momentálně se erupce zpomalily, ale nikdo si netroufne odhadnout, co vulkán udělá v nadcházejících hodinách,” uvedla Emile Jansons z Meteorologického úřadu. Podle ní se oblak prachu pomalu rozptyluje, ale pohybuje se rychlostí až 150 km za hodinu.

Vzhledem k nadcházejícímu australskému svátku panují obavy, že pokud se stočí na západ, může způsobit letecký chaos v Perthu.

 Sopečný prach může zasáhnout i Brisbane

Australský vicepremiér Warren Truss varoval, že oblak může postihnout leteckou dopravu v severní části Austrálie a zasáhnout letiště východně od Darwinu. „Záleží na povětrnostních podmínkách, oblak prachu má v nadcházejících dnech potenciál ovlivnit lety na dalších letištích včetně Brisbane,“ řekl Tuss.

Sangeang Api je pravidelnou hrozbou v regionu. Má se za to, že od roku 1512 vybuchla minimálně sedmnáctkrát, naposledy v roce 1999. Samotný ostrov, na kterém sopka leží, je už třicet let neobydlený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám