Hlavní obsah

Zeman v Afghánistánu chválil vojáky a rozdal jim filmy a potraviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman uskutečnil dvoudenní návštěvu Afghánistánu. Kromě toho, že jednal se svým afghánským protějškem Hámidem Karzáím, navštívil také české vojáky v Kábulu a na základně Bagram. Ocenil je jako jakousi předsunutou hlídku v boji proti terorismu a obdaroval je filmy a potravinami, informoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: army.cz, ČTK

Prezident Miloš Zeman v Afghánistánu

Článek

„Uvědomuji si, že čeští vojáci jsou cosi jako předsunutá hlídka,“ prohlásil Zeman k vojákům. Zahraniční misi ocenil i v následné diskusi, když prohlásil, že „prevence je vždy levnější než následná obrana“.

„Zahraniční mise mají zabránit rozpoutání nějakého velkého požáru," prohlásil Zeman.

První prezident v Afghánistánu

Zeman pobýval v Afghánistánu od pátku do soboty. České vojáky, kteří byli do země vysláni v roce 2002, navštívila hlava ČR vůbec poprvé. Prezidenta na cestě doprovázel končící ministr obrany Vlastimil Picek a náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Foto: army.cz, ČTK

Prezident zavítal do Kábulu a Bagramu

Zeman v Afghánistánu dekoroval vojáky a předal jim dárkové balíčky s českými potravinami a filmy na DVD. V Kábulu mimo jiné navštívil vojenskou kapli, kde armádním příslušníkům předal svíčku od sester z řádu Karmelitek.

Foto: army.cz, ČTK

Prezidenta do Afghánistánu vyprovodil i dosluhující ministr obrany Vlastimil Picek (druhý zprava).

Se svým afghánským protějškem Hámidem Karzáím dohodl český prezident historicky první výstavu buddhistických památek Afghánistánu v Národním muzeu ČR, jež byly objeveny na území Afghánistánu českými archeology.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Profimedia.cz

Kábul, hlavní město Afghánistánu

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám