Hlavní obsah

Jana Pavla II. zradil tajemník. Vydání zápisků je hanebné, zní Polskem

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spálit dokumenty by byl podle slov kardinála Stanislawa Dziwisze zločin. Z toho důvodu je vydal knižně. Papežův tajemník je nyní pod palbou kritiky, protože se dohodl s nakladatelstvím navzdory nebožtíkově vůli, a to na zcela komerčním základě.

Článek

Papež Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla (1920– 2005), v poslední vůli nařídil svému osobnímu tajemníkovi, nyní krakovskému kardinálu Stanislawovi Dziwiszovi (75), aby po jeho smrti spálil všechny jeho osobní poznámky.

„Dziwisz však zradil papeže a rozhodl se je vydat knižně,“ uvedl polský portál Natemat.pl. Kniha s názvem Jsem plně v rukou božích je už vytištěna a v nejbližších dnech se objeví na pultech a u internetových prodejců.

Jan Pavel II., který stál v čele katolické církve v letech 1978 až 2005, v krátkém testamentu jednoznačně napsal: „Nezanechávám po sobě žádný majetek, jímž by bylo třeba disponovat. Moje osobní věci, prosím, rozdejte podle svého uvážení a osobní zápisky spalte.“

Média: Kardinál se zachoval hanebně 

Zároveň v závěti uvedl, aby na splnění jeho poslední vůle dohlížel Dziwisz, ve Vatikánu přezdívaný Don Stanislao, jenž papeže v církevním státě dlouhé léta doprovázel.

Hned několik polských médií označilo skutečnost, že knižně vyjdou papežovy zápisky, navzdory jeho výslovné žádosti, aby byly zničeny, za skandální.

„Místo toho, aby splnil papežovo přání, Dziwisz se zápisků zmocnil a vydal je navzdory nebožtíkově vůli, a to na zcela komerčním základě. To je hanebné,“ poznamenal publicista Marcin Makowski z portálu Deon.pl.

Cestoval nejvíc
Během pontifikátu navštívil 129 zemí, více než kterýkoliv jeho předchůdce.
V součtu měřily jeho cesty přes 1 167 000 kilometrů.
V roce 1979 jako první papež navštívil koncentrační tábor v Osvětimi.
V březnu 2000 zavítal do památníku holocaustu Jad vašem v Izraeli.
Mnohokrát, zejména ve svých katechezích a v encyklice Evangelium vitae jednoznačně potvrdil morální nepřípustnost interrupce, antikoncepce a eutanazie.
Mezi jím svatořečenými a blahořečenými nechybělo několik Čechů a Češek – Anežka Česká, Zdislava z Lemberka či Jan Sarkander.
13. května 1981 přežil atentát, který spáchal Turek Mehmet Ali Agca.

„Je to velká škoda. Bohužel, čím víc času uplynulo od smrti Jana Pavla II., tím víc lidí si myslí, že sami nejlépe vědí, co si hlava katolické církve sama ve skutečnosti myslela,“ dodal Makowski.

„Buď bereme Wojtylu jako člověka významného, který si dobře promyslel své rozhodnutí, anebo z něho děláme po smrti loutku,“ uzavřel Makowski s tím, že soukromé poznámky, ať už obsahují cokoli, nikdy neměly spatřit světlo světa.

„Spálit zápisky poskytující jedinečný pohled do duše blahoslaveného papeže bych považoval za zločin,“ obhajoval Dziwisz nerespektování poslední vůle svého nadřízeného.

„Kardinál Dziwisz byl vlastníkem osobních poznámek papeže a to, že nepostupoval v souladu s testamentem, je výlučně věcí pouze jeho svědomí. Nikoli mého,“ uvedl pro server Natemat.pl Henryk Wozniakowski, šéf vydavatelství Znak, jež publikaci o 640 stranách vydalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám