Hlavní obsah

Tisíce lidí demonstrovaly v Římě proti vládě a škrtům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Tisíce demonstrantů ve středu protestovaly na římském náměstí Piazza del Popolo proti vládě, vysokým daním i proti nezaměstnanosti. Demonstrace byla součástí vlny protestů, které v uplynulých dnech ochromily celou Itálii.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Stoupenci Hnutí vidlí protestují v Římě proti vládě a vysokým daním

Článek

Organizátoři zprvu předpokládali, že na středeční akci přijde až 40 000 lidí a později své očekávání zmírnili na 15 000; v odpoledních hodinách ale světové agentury hovořily jen o několika tisících demonstrantů.

Inspirátorem protestů se stalo Hnutí vidlí založené skupinou sicilských sedláků, kteří žádali větší pomoc od kabinetu. Jejich akce ale postupně přerostla v širší hnutí vyjadřující nespokojenost s nejrůznějšími institucemi.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Na demonstraci v Římě přišlo méně lidí, než organizátoři původně očekávali.

Stoupenci Hnutí vidlí byli i ve středu v italské metropoli. Prohlásili, že jejich protest bude pokojný. "Jsme sice naštvaní, ale nejsme násilníci," řekl jeden z lídrů Danilo Calvani.

Pravicoví radikálové hrozili provokacemi 

Někteří demonstranti i policie se obávali, že krajně pravicoví radikálové se vmísí mezi protestující a pokusí se vyprovokovat incidenty. Svou účast například oznámilo italské neofašistické hnutí CasaPound.

Foto: Stringer/italy, Reuters

Členové neofašistického hnutí CasaPound s maskami na obličeji při demonstraci v centru Říma

"Na Piazza del Popolo nás budou dva tisíce," nechal se slyšet viceprezident hnutí Simone Di Stefano, který byl o víkendu zadržen kvůli tomu, že vtrhl do kanceláří Evropské komise v Římě a strhl tam vlajku EU.

Italský prezident Giorgio Napolitano v souvislosti s protesty varoval před nebezpečím sociálních nepokojů. Široké vrstvy obyvatelstva se podle něj ocitly v tíživé situaci, a proto je potřeba podniknout taková opatření, která by jim pomohla. Prezident vyzval vládu Enrica Letty k rychlému přijetí potřebných reforem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám