Hlavní obsah

Mandela byl i přes svůj kritický stav propuštěn z nemocnice

Bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu propustili v neděli z nemocnice v Pretorii do domácí péče. Jeho zdravotní stav spojený s plicní infekcí ale zůstává nadále vážný, uvedl prezidentský úřad.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nelson Mandela bude po propuštění z nemocnice v domácí péčiVideo: Reuters

 
Článek

Nelson Mandela opustil nemocnici v neděli ráno a zamířil do svého domova v Johannesburgu. „Jeho stav je stále kritický a místy nestabilní,“ uvedl úřad prezidenta Jacoba Zumy v nedělním prohlášení. Jeho lékařský tým je však prý přesvědčen, že doma dostane stejně kvalitní péči jako v nemocnici.

Pětadevadesátiletý nositel Nobelovy ceny za mír byl hospitalizován 8. června kvůli plicní infekci. Na konci června byl jeho stav natolik vážný, že se všeobecně očekávalo oznámení o jeho úmrtí. V průběhu srpna sice vláda stále označovala Mandelův stav za kritický, bývalý prezident se však podle ní začal postupně zotavovat.

Aktuální oznámení však o žádném zlepšení nehovoří. „Vyzýváme všechny, aby ponechali bývalému prezidentu a jeho rodině nutné soukromí, aby pokračující péče mohla probíhat důstojně a bez zbytečného vyrušování,“ žádá prezidentský úřad.

Na zdraví se podepsala léta ve vězení

Plicní obtíže prvního černošského prezidenta země mají kořeny v jeho 27 let trvajícím věznění, během něhož prodělal tuberkulózu.

Mandelovo vítězství ve volbách z roku 1994 znamenalo v Jihoafrické republice konec režimu apartheidu. Hlasování vyhrál čtyři roky poté, co byl propuštěn z vězení, kde byl držen bývalým režimem za své protirasistické postoje.

Reklama

Související články

Mandelův zdravotní stav je kritický

Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela je v kritickém, ale stabilizovaném stavu. V sobotu to podle agentury Reuters oznámil úřad jihoafrické hlavy státu....

Výběr článků

Načítám