Hlavní obsah

Sestra filipínského prezidenta prý žádala úplatek od české firmy

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výbušným politickým skandálem na Filipínách skončil tendr na dodávku vlaků pro manilské metro, jehož se účastnila i česká společnost Inekon. Sestra prezidenta Benigna Aquina III. údajně po firmě žádala peníze za to, že jí zajistí vítězství v tendru. Uvedla to filipínská média s tím, že prezidentský palác informaci popřel. Dotčená společnost zprávu nechtěla komentovat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Vozy metra od českého výrobce v Manile jezdit nebudou. Ilustrační foto

Článek

„Podle našeho zdroje zástupci české firmy Inekon odmítli dát ‚zálohu‘ (obchodní) skupině prezidentovy sestry Ballsy Aquino-Cruzové, jejímu manželovi Eldon Cruzovi…,“ napsal server dzrh.com.ph a jmenoval ještě další spolupracovníky Aquino-Cruzové. Údajně šlo o částku mezi „dvěma a dvaceti milióny dolarů“. Inekon podle serveru nabídka překvapila, a to tím spíš, že ji prý prezidentova sestra s doprovodem přiletěla projednat až do Česka.

„Místo aby peníze zaplatil, informoval Inekon českou vládu a chystá se stěžovat si prezidentovi Aquinovi,“ napsal server.

Ministerstvo zahraničí o případu ví

České ministerstvo zahraničí Právu bez dalších podrobností potvrdilo, že je se situací obeznámeno. „O tom případu víme. Jako Česká republika máme zájem na tom, aby v Manile jezdily české vozy, jsme tradiční dodavatelé. Také je ale v našem zájmu, aby ten proces proběhl transparentně,“ sdělila Právu mluvčí resortu Johana Grohová.

V Praze sídlící skupina Inekon Group události na Filipínách nechtěla komentovat.

Prezidentský palác v Manile odmítl zprávy tamních médií jako nepravdivé. „Vždyť je to jasné: každý ví, že prezidentovy sestry jsou vládním záležitostem velmi vzdáleny,“ prohlásila mluvčí úřadu Abigail Valteová.

Skandál se nejspíše týká zakázky na dodávku 48 vozů metra za 3,76 miliardy filipínských pesos (asi 1,7 miliardy korun), kterou nakonec získala čínská společnost CNR Dalian.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám