Hlavní obsah

Povodně v ČR vzbudily pozornost světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Povodním v České republice se už od neděle věnují i velké zahraniční zpravodajské weby. V neděli informovaly o tom, že premiér Petr Nečas vyhlásil stav nebezpečí, postupně také uváděly rostoucí počet obětí.

Foto: Jan Lucina, Novinky

Rozbouřená Vltava při pohledu na Pražský hrad.

Článek

Britská BBC má sice titulek Střední Evropa ve stavu pohotovosti kvůli povodním, po obecném úvodu zmiňujícím záchranné operace v Rakousku, Německu a České republice se ale věnuje hlavně situaci v ČR. Zmiňuje především situaci v Praze, kde je nejvyšší nebezpečí kvůli obavám, že by voda mohla zaplavit historické centrum. Uvádí, že jsou uzavřené stanice metra a že jsou uzavřeny školy. Připomíná též evakuaci zvířat v zoo. Evakuaci tygrů dokonce přibližuje ve videu v záhlaví článku.

Agentura Reuters psala o povodních pod titulkem České povodně vyhnaly 2700 lidí z domů, ohrožují střed Prahy s fotkou zaplavené sochy na Kampě. Uvedla, že jde o nejhorší povodně za posledních deset let a stručně informuje o pěti obětech i o vyhlášení stavu nebezpečí a o tom, že premiér Petr Nečas slíbil na pomoc uvolnit tři sta miliónů korun.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zaplavená socha na vltavském břehu na pražské Kampě 2. června ráno.

Německé weby se situaci v Čechách příliš nevěnují, pozornost se soustřeďuje na rozvodněné řeky ve Spolkové republice, ale Zeit Online pod titulkem Praha čeká na povodňovou vlnu píše o přetrvávajícím nebezpečí povodní a o nálezu mrtvého muže v Úpě. Zmiňuje též uzavření metra.

Online zpravodajství listu Die Welt dopoledne informovalo o nárůstu počtu obětí v ČR na pět, přičemž se zmínilo o čtyřech nezvěstných, mezi nimiž jsou i dva raftaři.

O krizové situaci už v neděli informovalo také Radio New Zealand stejně jako agentura Nová Čína, ruská RIA Novosti či kanadský web Globe And Mail.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám